Przepisy: Dla rodziny
Churros
- łatwe
- do 60 min
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 osoby
Okazje: przyjęcie , urodziny, sylwester,
Składniki:
250 ml wody
50 g masła
2-3 łżki cukru
szczypta soli
ok. 200-220 g mąki pszennej
2 jajka
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru z wanilią
sos czekoladowy:
ok. 100 g śmietanki 36%
70-80 g czekolady gorzkiej
2-3 łyżki cukru
50 g masła
2-3 łżki cukru
szczypta soli
ok. 200-220 g mąki pszennej
2 jajka
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru z wanilią
sos czekoladowy:
ok. 100 g śmietanki 36%
70-80 g czekolady gorzkiej
2-3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
KROK 1
Zagotowuję wodę z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem.
KROK 2
Wyłączam ogień i do gorącej wody wsypuję mąkę i mieszam, aż masa będzie odstawać od garnka. Całość ma konsystencję ziemniaków puree. Odstawiam by przestygło.
KROK 3
Dodaję jajka i miksuję. Masa jest dość gęsta.
KROK 4
Miksuję kilka minut aż nie będzie nierówności, masa ma konsystencję gęstej pasty, nadal trochę jak takie ziemniaki puree. Nakładam do szprycy z dużym otworem w kształcie gwiazdki (u mnie to wilton M1).
KROK 5
Rozgrzewam olej do temperatury 175-180°C i wyciskam szprycą porcje ciasta, kończę je na rańcie patelni i formuję kolejny. Smażę partiami aż będą złociste z obydwu stron
KROK 6
Smażę po ok. 2 minuty z każdej strony. Temperatura nie może być za niska - glunowate, ani za wysoka - surowe, spalone. Polecam smażyć partiami i po prostu spróbować. U mnie to duży palnik na średnim ogniu. Odkładam na ręcznik papierowy.
KROK 7
W rondelku zagotowuję śmietankę z cukrem. Mieszam. Zdejmuję za ognia, czekam aż lekko przestygnie, ale nadal będzie bardzo, bardzo ciepła. Wrzucam czekoladę, mieszam aż się rozpuści i sos gotowy.
Zagotowuję wodę z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem.
KROK 2
Wyłączam ogień i do gorącej wody wsypuję mąkę i mieszam, aż masa będzie odstawać od garnka. Całość ma konsystencję ziemniaków puree. Odstawiam by przestygło.
KROK 3
Dodaję jajka i miksuję. Masa jest dość gęsta.
KROK 4
Miksuję kilka minut aż nie będzie nierówności, masa ma konsystencję gęstej pasty, nadal trochę jak takie ziemniaki puree. Nakładam do szprycy z dużym otworem w kształcie gwiazdki (u mnie to wilton M1).
KROK 5
Rozgrzewam olej do temperatury 175-180°C i wyciskam szprycą porcje ciasta, kończę je na rańcie patelni i formuję kolejny. Smażę partiami aż będą złociste z obydwu stron
KROK 6
Smażę po ok. 2 minuty z każdej strony. Temperatura nie może być za niska - glunowate, ani za wysoka - surowe, spalone. Polecam smażyć partiami i po prostu spróbować. U mnie to duży palnik na średnim ogniu. Odkładam na ręcznik papierowy.
KROK 7
W rondelku zagotowuję śmietankę z cukrem. Mieszam. Zdejmuję za ognia, czekam aż lekko przestygnie, ale nadal będzie bardzo, bardzo ciepła. Wrzucam czekoladę, mieszam aż się rozpuści i sos gotowy.
Wyszukaj przepis
Spodnie dresowe dziecięce
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub