Przepisy: Dla dziecka

Zielony krem, czyli zupa z siedmiuset groszków

  • łatwe
  • do 60 min

Wiek dziecka: 12 miesięcy +

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa,

Głowne składniki: warzywa

Sposób przygotowania: gotowane


Składniki:

dwa kubki (lub 700 kulek) świeżego groszku,
cebulkę,
łyżkę masła,
trzy kubki wody,
marchewkę,
pietruszkę,
por,
sól,
biały lub zielony pieprz,
dwie łyżki śmietanki

Sposób przygotowania:

1. Umyj starannie warzywa. Obierz je ze skórki i pokrój w talarki. Zagotuj w garnku wodę ze szczyptą soli. Kiedy zawartość garnka zacznie wrzeć, wrzuć do niego ostrożnie warzywne talarki. Gotuj je około 10 minut, aż będą miękkie.

2. Obierz cebulkę i pokrój ją w drobną kostkę. Rozpuść na patelni masło. Uważaj, aby się nie przypaliło. Potem wrzuć na nie pokrojoną cebulkę i podsmażaj ją tak długo, aż się zeszkli.

3. Wyjmij łyżką cedzakową ugotowane warzywa, a do wywaru wrzuć groszek i zeszkloną cebulkę. Gotuj je kilka minut, aby groszek zmiękł.

4. Gdy trochę przestygnie, wyłów kilkadziesiąt groszków do dekoracji i włóż je do miseczki. Pozostałe zmiksuj. Rozlej zupę do miseczek. Do każdej dodaj łyżkę śmietanki i dziesięć groszków.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj