Przepisy: Dla dziecka
Zimna zupa truskawkowa
- łatwe
- do 30 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa, niskocholesterolowa,
Głowne składniki: nabiał , owoce,
Sposób przygotowania: bez gotowania
- Autor: eBobasowaKuchnia
-
Ocena:oceń
Składniki:
250 g zwykłego jogurtu
1 łyżka czystego miodu
4 świeże liście mięty albo
bazylii
szczypta soli i świeżo
zmielonego pieprzu
4 kostki lodu
Sposób przygotowania:
szczyptę soli i pieprzu.
Zmiksuj mieszankę przez bardzo krótką chwilę, aby owoce stały się raczej grudkowatym piure niż gładkim koktajlem mlecznym. Spróbuj i dodaj więcej miodu,
pieprzu lub soli, jeśli lubisz. Zupa nie powinna być słodka.
Jeżeli zupa jest podawana od razu, wmieszaj kostki lodu i podawaj we wcześniej schłodzonych talerzach z listkiem mięty albo bazylii.
Jeżeli zupa jest zabierana do szkoły, wlej mieszankę do termosu, a następnie dodaj kostki lodu. Przed jedzeniem zamieszaj delikatnie.
Zupa może być przechowywana przez noc w lodówce, w szczelnie przykrytym naczyniu.
Przepis pochodzi z ksiąski "Gotowanie z dziećmi" wydawnictwa Jedność .
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub