Przepisy: Dla dziecka

Zimna zupa truskawkowa

  • łatwe
  • do 30 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa, niskocholesterolowa,

Głowne składniki: nabiał , owoce,

Okazje: przyjęcie , urodziny,

Sposób przygotowania: bez gotowania


Składniki:

500 g dojrzałych truskawek
250 g zwykłego jogurtu
1 łyżka czystego miodu
4 świeże liście mięty albo
bazylii
szczypta soli i świeżo
zmielonego pieprzu
4 kostki lodu

Sposób przygotowania:

Palcami wyrwij zielone szypułki z truskawek albo wytnij je małym nożem kuchennym. Włóż owoce do miksera, a następnie dodaj jogurt, miód i zioła. Dodaj
szczyptę soli i pieprzu.
Zmiksuj mieszankę przez bardzo krótką chwilę, aby owoce stały się raczej grudkowatym piure niż gładkim koktajlem mlecznym. Spróbuj i dodaj więcej miodu,
pieprzu lub soli, jeśli lubisz. Zupa nie powinna być słodka.
Jeżeli zupa jest podawana od razu, wmieszaj kostki lodu i podawaj we wcześniej schłodzonych talerzach z listkiem mięty albo bazylii.
Jeżeli zupa jest zabierana do szkoły, wlej mieszankę do termosu, a następnie dodaj kostki lodu. Przed jedzeniem zamieszaj delikatnie.
Zupa może być przechowywana przez noc w lodówce, w szczelnie przykrytym naczyniu.
Przepis pochodzi z ksiąski "Gotowanie z dziećmi" wydawnictwa Jedność .

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj