Przepisy: Dla dziecka
CAKE POPS - czyli pyszności na patyczku
- średnie
- powyżej 60 min
Wiek dziecka: 3 lata +
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: mąki, kasze, makarony
Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie , urodziny,
Sposób przygotowania: bez gotowania , pieczone, inne,
Składniki:
500 g suchego ciasta, np okrawki babki piaskowej, biszkoptu, muffinek
120 g serka mascarpone
80 g nutelli
do dekoracji:
200 g białej czekolady
1 łyżka oleju rzepakowego
barwnik niebieski
posypki, perełki, pisaki cukrowe
patyczki
Sposób przygotowania:
Suche okrawki ciast kruszymy, najlepiej w malakserze.
Serek łączymy z nutellą. Dodajemy do okruchów ciasta - dokładnie wyrabiamy masę.
Masę odstawiamy na 15 minut do zamrażarki.
Po tym czasie z masy formujemy kulki, mniejsze i większe.
Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając łyżkę oleju.
Patyczki, np do szaszłyków, moczymy w czekoladzie i wbijamy w kulki.
Tworzymy bałwanki, nabijając dwie różnej wielkości kuleczki, lub bombki, nabijając tylko jedną kulkę.
Tak przygotowane kulki, odstawiamy na 20 minut do lodówki.
Po tym czasie, czekoladę ponownie podgrzewamy, tak by była płynna.
Bombki i bałwanki zanurzamy w czekoladzie, czekamy aż jej nadmiar spłynie.
Czekoladę możemy zabarwić, dodając barwnik spożywczy.
Oblane czekoladą CAKE POPS dekorujemy.
Udekorowane schładzamy, żeby czekolada dobrze zastygła.
Wyszukaj przepis
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub