Przepisy: Dla dziecka

CAKE POPS - czyli pyszności na patyczku

  • średnie
  • powyżej 60 min

Wiek dziecka: 3 lata +

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: mąki, kasze, makarony

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie , urodziny,

Sposób przygotowania: bez gotowania , pieczone, inne,


Składniki:

Składniki:

500 g suchego ciasta, np okrawki babki piaskowej, biszkoptu, muffinek
120 g serka mascarpone
80 g nutelli


do dekoracji:
200 g białej czekolady
1 łyżka oleju rzepakowego
barwnik niebieski
posypki, perełki, pisaki cukrowe
patyczki

Sposób przygotowania:

Wykonanie:


Suche okrawki ciast kruszymy, najlepiej w malakserze.
Serek łączymy z nutellą. Dodajemy do okruchów ciasta - dokładnie wyrabiamy masę.
Masę odstawiamy na 15 minut do zamrażarki.

Po tym czasie z masy formujemy kulki, mniejsze i większe.


Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając łyżkę oleju.



Patyczki, np do szaszłyków, moczymy w czekoladzie i wbijamy w kulki.
Tworzymy bałwanki, nabijając dwie różnej wielkości kuleczki, lub bombki, nabijając tylko jedną kulkę.

Tak przygotowane kulki, odstawiamy na 20 minut do lodówki.

Po tym czasie, czekoladę ponownie podgrzewamy, tak by była płynna.
Bombki i bałwanki zanurzamy w czekoladzie, czekamy aż jej nadmiar spłynie.
Czekoladę możemy zabarwić, dodając barwnik spożywczy.

Oblane czekoladą CAKE POPS dekorujemy.
Udekorowane schładzamy, żeby czekolada dobrze zastygła.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj