Przepisy: Dieta mamy karmiącej
Zielone naleśniki
- średnie
- do 30 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: lunch
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: warzywa , nabiał , inne,
Sposób przygotowania: smażone
Składniki:
Składniki - farsz:
1/2 opakowania mrożonego szpinaku.
1 kostka sera fety
200 ml śmietanki kremowej 30%
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła klarowanego
20 dag żółtego tartego sera (parmezanu lub oscypka)
gałka muszkatowa
sól
pieprz kolorowy świeżo mielony
Składniki-naleśniki:
250 ml mleka
200 ml wody mineralnej (dla puszystości ciasta)
2 jajka
150 g mąki
szczypta łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1/2 opakowania mrożonego szpinaku.
1 kostka sera fety
200 ml śmietanki kremowej 30%
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła klarowanego
20 dag żółtego tartego sera (parmezanu lub oscypka)
gałka muszkatowa
sól
pieprz kolorowy świeżo mielony
Składniki-naleśniki:
250 ml mleka
200 ml wody mineralnej (dla puszystości ciasta)
2 jajka
150 g mąki
szczypta łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sposób przygotowania:
Przygotowanie nadzienia:
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy na chwilę utarty czosnek a po chwili dodajemy szpinak. Gdy zmięknie dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.
Dość mocno przyprawiamy gałką muszkatową oraz trochę solimy i pieprzymy aby wydobyć smak szpinaku. Dusimy około 10 min, pod koniec dolewamy śmietankę mieszając aby się nie ścięła.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Wlewamy chochelką na rozgrzaną i posmarowaną oliwą patelnię smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Naleśniki smarujemy farszem i składamy lub zwijamy a następnie posypujemy startym serem najlepiej parmezanem lub oscypkiem aby smak był wyrazisty.
Smacznego!
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy na chwilę utarty czosnek a po chwili dodajemy szpinak. Gdy zmięknie dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.
Dość mocno przyprawiamy gałką muszkatową oraz trochę solimy i pieprzymy aby wydobyć smak szpinaku. Dusimy około 10 min, pod koniec dolewamy śmietankę mieszając aby się nie ścięła.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Wlewamy chochelką na rozgrzaną i posmarowaną oliwą patelnię smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Naleśniki smarujemy farszem i składamy lub zwijamy a następnie posypujemy startym serem najlepiej parmezanem lub oscypkiem aby smak był wyrazisty.
Smacznego!
Wyszukaj przepis
Dlaczego fotoprezenty to idealny sposób na powiedzenie „Kocham Cię” Babci i...
Dom babci i dziadka to miejsce, gdzie czas płynie wolniej, a wspomnienia przybierają...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub