Przepisy: Dla rodziny

Ziemniaczki pieczone w ziołach z chilli, cebulą i czosnkiem

  • łatwe
  • do 30 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: warzywa

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

- ok 0.8-1kg ziemniaków obranych i pokrojonych w półplastry mniej więcej równej
grubości
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 3-4 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
- pół papryczki chilli drobno pokrojonej (wcześniej wyjąć pestki) -
można więcej jeśli danie ma być bardziej pikantne
- 3-5 łyżek oliwy z oliwek
- zioła suszone - tymianek (2 łyżeczki), zioła prowansalskie (1
łyżeczka), bazylia (1 łyżeczka)
- czosnek w proszku (1 łyżeczka)
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Surowe ziemniaki wymieszać z oliwą i przyprawami (zioła, czosnek w
proszku, pieprz, sól) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165-170C na
15 min. Po upływie tego czasu dodać cebulę, czosnek i papryczkę i
wymieszać. Piec jeszcze jakieś 15 min. Od czasu do czasu można
przemieszać.

Ziemniaczki są genialne, ziołowo-pikantne. Składniki trochę na oko,
można dowolnie modyfikować, w zależności czy mają być bardziej
ziołowe czy pikantne. Pasują w zasadzie do wszystkiego lub nawet jako
danie samodzielne :)

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj