Przepisy: Dla rodziny

Placek śliwkowy z kruszonką.

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Pora dania: podwieczorek

Głowne składniki: mąki, kasze, makarony, owoce,

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

Ciasto:
• 2 szklanki mąki
• ¾ szklanki cukru
• 3 jajka
• 5 łyżek śmietany 18%
• 150 g masła
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• 1 kg śliwek bez pestek
Kruszonka:
• ½ szklanki mąki
• 50 g masła
• 2-3 łyżki cukru
• 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Przygotowanie:
• Masło, żółtka oraz cukier utrzeć na gładką masę. Następnie stopniowo dokładać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać śmietanę i miksować do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i wymieszać łyżką.
• Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać ciasto.
• Na wierzchu układać połówki śliwek.
• Składniki na kruszonkę połączyć i oprószyć wierzch ciasta.
• Piec 40-45 minut w temperaturze 180 – 200 stopni.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj