Przepisy: Dla rodziny
Placek śliwkowy z kruszonką.
- łatwe
- powyżej 60 min
Pora dania: podwieczorek
Głowne składniki: mąki, kasze, makarony, owoce,
Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
Ciasto:
• 2 szklanki mąki
• ¾ szklanki cukru
• 3 jajka
• 5 łyżek śmietany 18%
• 150 g masła
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• 1 kg śliwek bez pestek
Kruszonka:
• ½ szklanki mąki
• 50 g masła
• 2-3 łyżki cukru
• 1 cukier waniliowy
• 2 szklanki mąki
• ¾ szklanki cukru
• 3 jajka
• 5 łyżek śmietany 18%
• 150 g masła
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• 1 kg śliwek bez pestek
Kruszonka:
• ½ szklanki mąki
• 50 g masła
• 2-3 łyżki cukru
• 1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Przygotowanie:
• Masło, żółtka oraz cukier utrzeć na gładką masę. Następnie stopniowo dokładać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać śmietanę i miksować do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i wymieszać łyżką.
• Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać ciasto.
• Na wierzchu układać połówki śliwek.
• Składniki na kruszonkę połączyć i oprószyć wierzch ciasta.
• Piec 40-45 minut w temperaturze 180 – 200 stopni.
• Masło, żółtka oraz cukier utrzeć na gładką masę. Następnie stopniowo dokładać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać śmietanę i miksować do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i wymieszać łyżką.
• Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać ciasto.
• Na wierzchu układać połówki śliwek.
• Składniki na kruszonkę połączyć i oprószyć wierzch ciasta.
• Piec 40-45 minut w temperaturze 180 – 200 stopni.
Wyszukaj przepis
Spodnie dresowe dziecięce
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub