Przepisy: Dla rodziny

PIEROGI Z DYNIĄ, CEBULĄ I ORZECHAMI

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad

Dieta: inna

Głowne składniki: warzywa

Okazje: inne

Sposób przygotowania: gotowane , pieczone,


Składniki:

• 1 cebula
• 1-2 łyżki masła
• 40 dag dyni
• 3 dag orzechów włoskich
• 40 dag mąki
• 1 jajko
• Sól, pieprz, cukier, mielony kminek. Olej
• 1 szklanka śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz z łupin, opłucz, a następnie osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż.
Obrany i pozbawiony pestek miąższ dyni zetrzyj na tarce o dużych oczkach dodaj do cebuli i chwilę razem smaż. Orzechy zrumień na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zdejmij, przestudź , posiekaj.
Posiekane orzechy dodaj do dyni z cebulą i starannie wymieszaj. Przygotowany farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz kminkiem, jeśli lubisz jego smak.
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sporą szczyptę soli, wbij jajko. Wlej niepełna szklankę ciepłej wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkuj. Wykrawaj szklanką krążki. Nałóż porcje farszu i zlep brzegi ciasta formując pierogi. Ugotuj je w osolonym wrzątku. Ułóż je w posmarowanej olejem formie, polej śmietaną i zapiekaj 10 minut w 180oC.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj