Przepisy: Dla rodziny
PIEROGI Z DYNIĄ, CEBULĄ I ORZECHAMI
- łatwe
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: obiad
Dieta: inna
Głowne składniki: warzywa
Okazje: inne
Sposób przygotowania: gotowane , pieczone,
- Autor: arturp0606
-
Ocena:oceń
Składniki:
• 1 cebula
• 1-2 łyżki masła
• 40 dag dyni
• 3 dag orzechów włoskich
• 40 dag mąki
• 1 jajko
• Sól, pieprz, cukier, mielony kminek. Olej
• 1 szklanka śmietany 18%
• 1-2 łyżki masła
• 40 dag dyni
• 3 dag orzechów włoskich
• 40 dag mąki
• 1 jajko
• Sól, pieprz, cukier, mielony kminek. Olej
• 1 szklanka śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz z łupin, opłucz, a następnie osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż.
Obrany i pozbawiony pestek miąższ dyni zetrzyj na tarce o dużych oczkach dodaj do cebuli i chwilę razem smaż. Orzechy zrumień na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zdejmij, przestudź , posiekaj.
Posiekane orzechy dodaj do dyni z cebulą i starannie wymieszaj. Przygotowany farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz kminkiem, jeśli lubisz jego smak.
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sporą szczyptę soli, wbij jajko. Wlej niepełna szklankę ciepłej wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkuj. Wykrawaj szklanką krążki. Nałóż porcje farszu i zlep brzegi ciasta formując pierogi. Ugotuj je w osolonym wrzątku. Ułóż je w posmarowanej olejem formie, polej śmietaną i zapiekaj 10 minut w 180oC.
Obrany i pozbawiony pestek miąższ dyni zetrzyj na tarce o dużych oczkach dodaj do cebuli i chwilę razem smaż. Orzechy zrumień na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zdejmij, przestudź , posiekaj.
Posiekane orzechy dodaj do dyni z cebulą i starannie wymieszaj. Przygotowany farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz kminkiem, jeśli lubisz jego smak.
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sporą szczyptę soli, wbij jajko. Wlej niepełna szklankę ciepłej wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkuj. Wykrawaj szklanką krążki. Nałóż porcje farszu i zlep brzegi ciasta formując pierogi. Ugotuj je w osolonym wrzątku. Ułóż je w posmarowanej olejem formie, polej śmietaną i zapiekaj 10 minut w 180oC.
Wyszukaj przepis
Dlaczego fotoprezenty to idealny sposób na powiedzenie „Kocham Cię” Babci i...
Dom babci i dziadka to miejsce, gdzie czas płynie wolniej, a wspomnienia przybierają...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub