Przepisy: Dla rodziny

KREM DYNIOWY Z JABŁKIEM I PIEROŻKAMI TORTELLINI

  • łatwe
  • do 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: warzywa , owoce,

Okazje: inne

Sposób przygotowania: gotowane


Składniki:

• 1 kg dyni
• 1 duże jabłko
• 1 duża cebula
• 3 łyżki masła
• 2 łyżeczki curry, sól, pieprz
• ½ łyżeczki ostrej papryki
• 5 szklanek bulionu warzywnego (może być z kostki)
• 1 opakowanie pierożków tortellini
• świeża szałwia

Sposób przygotowania:

Dynię umyj pod bieżącą wodą, wytrzyj. Ostrym nożem usuń włóknisty środek razem z pestkami. Miąższ odkrój od skóry, a następnie potnij go na kawałki.
Jabłko umyj, obierz ze skórki. Usuń łuski z cebuli. Jabłko pokrój na cząstki, wytnij środek z pestkami, miąższ posiekaj w kosteczkę. Obraną cebulę opłucz i osusz, grubo poszatkuj.
W dużym rondlu rozpuść masło. Wrzuć poszatkowaną cebulę, mieszając usmaż na szklisto. Dodaj pokrojone jabłko oraz miąższ dyni. Wsyp curry i ostrą paprykę. Duś na małym ogniu pod przykryciem 3-5 minut.

Podduszone warzywa z jabłkiem zalej gorącym bulionem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą zupełnie miękkie.

W tym czasie w drugim garnku zagotuj osolona wodę. Na wrzątek wsyp pierożki. Gotuj według przepisu podanego na opakowaniu. 2-3 gałązki szałwii opłucz, oderwij listki. Zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozlej na talerze, do każdego włóż porcję pierożków. Ozdób listkami szałwii.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj