Przepisy: Dla rodziny
Dyniowe kopytka.
- łatwe
- powyżej 60 min
Pora dania: obiad
Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze, makarony,
Sposób przygotowania: gotowane
Składniki:
Składniki:
• 600g obranej dyni
• 4 duże ziemniaki
• 1 szklanka mąki
• 1 jajko
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka bułki tartej
• Posiekane orzechy laskowe
• Listki mięty
• Szczypta gałki muszkatołowej
• Sól
• 600g obranej dyni
• 4 duże ziemniaki
• 1 szklanka mąki
• 1 jajko
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka bułki tartej
• Posiekane orzechy laskowe
• Listki mięty
• Szczypta gałki muszkatołowej
• Sól
Sposób przygotowania:
Przygotowanie:
• Dynię pokrojoną na kawałki i obrane ziemniaki włóż do garnka. Ugotuj je do miękkości. Przestudź je i zmiel w maszynce do mięsa. Warzywa połóż na lnianej ściereczce lub dużym kawałku gazy. Zawiń i odciśnij z nich nadmiar płynu.
• Masę połącz z jajkiem, mąką ziemniaczaną i pszenną. Zostaw jej trochę do oprószenia stolnicy. Posól i przypraw gałką. Ciasto powinno być bardziej miękkie i mniej zwarte niż to klasyczne na ziemniaczane kopytka. Jeśli jednak jest zbyt luźne, dosyp trochę mąki.
• Stolnicę posyp cienka warstwą mąki. Zagotuj wodę w dużym garnku. Łyżeczką oddzielaj porcje ciasta. Układaj je na mące, a potem delikatnie wkładaj do wrzątku. Gotuj 3-4, licząc od chwili wypłynięcia. Potem wyjmij kopytka łyżka cedzakową.
• Masło stop na patelni. Dodaj bułkę tartą. Wrzuć kopytka i podsmaż je. Przełóż na talerz. Posyp posiekanymi orzechami i listkami mięty. Możesz posłodzić do smaku.
• Dynię pokrojoną na kawałki i obrane ziemniaki włóż do garnka. Ugotuj je do miękkości. Przestudź je i zmiel w maszynce do mięsa. Warzywa połóż na lnianej ściereczce lub dużym kawałku gazy. Zawiń i odciśnij z nich nadmiar płynu.
• Masę połącz z jajkiem, mąką ziemniaczaną i pszenną. Zostaw jej trochę do oprószenia stolnicy. Posól i przypraw gałką. Ciasto powinno być bardziej miękkie i mniej zwarte niż to klasyczne na ziemniaczane kopytka. Jeśli jednak jest zbyt luźne, dosyp trochę mąki.
• Stolnicę posyp cienka warstwą mąki. Zagotuj wodę w dużym garnku. Łyżeczką oddzielaj porcje ciasta. Układaj je na mące, a potem delikatnie wkładaj do wrzątku. Gotuj 3-4, licząc od chwili wypłynięcia. Potem wyjmij kopytka łyżka cedzakową.
• Masło stop na patelni. Dodaj bułkę tartą. Wrzuć kopytka i podsmaż je. Przełóż na talerz. Posyp posiekanymi orzechami i listkami mięty. Możesz posłodzić do smaku.
Wyszukaj przepis
Spodnie dresowe dziecięce
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub