Przepisy: Dla rodziny

Domowe burgery

  • średnie
  • do 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: inne

Sposób przygotowania: grillowane


Składniki:

500g mięsa wołowego ( ja zrobiłam z wieprzowego)
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 lub 2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki startej skórki z cytryny
4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól
mieszanka przypraw: rozmaryn, tymianek, papryka, kolendra, kmin, czosnek, gorczyca (jakie kto lubi)
1 żółtko
1 mała cebula drobno pokrojona i zeszklona na małym ogniu

Sposób przygotowania:

1. Zmielone mięso przyprawić mieszanką przypraw, dodać jedną łyżeczkę czarnego pieprzu, czosnek przeciśnięty przez prasę, skórkę cytryny, natkę pietruszki, zeszkloną cebulę oraz żółtko. Wszystko dokładnie delikatnie mieszamy.

2. Formujemy kotleciki ( ja robię takie by zmieściły mi się na dłoni). Rozgrzewamy patelnię (najlepsza grillowa, ja jeszcze takiej nie posiadam dlatego robiłam na zwykłej), pierwsze 4 burgery z jednej strony solimy i układamy na patelnię posoloną stroną w dół. Grillować na dość dużym ogniu, przez ok. 3 minuty, aż mięso zmieni kolor. Podczas grillowania uważamy, aby temperatura patelni nie zmniejszała się i burgery nie wypuściły soków.

3. Posypać drugą stronę burgerów solą, przewrócić na drugą stronę (można wtedy na zgrillowanej części położyć plaster sera by się roztopił) i grillować kolejne 3 minuty. Po tym czasie ściągamy z patelni i układamy na talerzu.

4. Patelnię wytrzeć papierowym ręcznikiem i grillować podobnie kolejne burgery, pamiętając by solić każdą ze stron.

5. Podawać można w przekrojonej na pół i opieczonej w tosterze bułce hamburgerowej (ja wolę zwykłe kajzerki z sezamem).

Każdą bułkę smaruję zrobionym sosem (wymieszany majonez, ketchup, musztarda lub wymieszany jogurt naturalny z czosnkiem), kładę liść sałaty na to idzie burger, plaster pomidora, plasterki świeżej czerwonej lub białej cebuli i ogórek kiszony, zamykam bułkę i w ten oto sposób powstaje domowy burger :-)

Każdy może dodać warzywa jakie lubi i to samo tyczy się sosu :-)

Smacznego!

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj