Przepisy: Dla dziecka

Zupka jarzynowa z kaszą jaglaną, mięsem i żółtkiem

  • łatwe
  • do 30 min

Wiek dziecka: 6 miesięcy +

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 1 porcja dla dziecka

Głowne składniki: warzywa , nabiał , mąki, kasze, makarony, mięso i podroby, owoce,

Sposób przygotowania: gotowane


Składniki:

niepełna łyżka kaszy jaglanej
pół marchwi (ok. 40 g)
1/4 korzenia pietruszki lub kawałek selera (ok. 15 g)
35 g mięsa kurczaka, indyka, jagnięciny, królika lub cielęciny (tak aby po ugotowaniu zostało 15 g)
cząstka jabłka (ok. 20 g)
kilka małych różyczek kalafiora (ok. 20 g)
1 płaska łyżeczka masła
1 ugotowane żółtko jaja kurzego
2 łyżeczki kaszy manny (ok. 11 g)
1–1,5 szklanki wody źródlanej
szczypta posiekanego koperku do smaku

Sposób przygotowania:

Umyte i obrane warzywa kroimy na duże kawałki lub w grube talarki. Wrzucamy do wrzątku razem z kaszą i trzymamy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 20 minut. Po 10 minutach dodajemy jabłko, na 5 minut przed końcem gotowania wsypujemy kaszę mannę. Mięso gotujemy osobno. (Dzieciom, u których nie podejrzewamy alergii, możemy przygotować mięso razem z warzywami). Odkładamy kawałek marchwi i kalafiora oraz trochę kaszy. Ugotowane jarzyny miksujemy z częścią wywaru warzywnego i mięsem, a następnie łączymy z pozostałym wywarem warzywnym do uzyskania papkowatej konsystencji. Na końcu dodajemy łyżeczkę masła. Przelewamy zupkę do miseczki i dodajemy żółtko oraz rozdrobnione widelcem produkty, które wcześniej odłożyliśmy (dziecko uczy się gryźć). Możemy posypać zupę koperkiem.

Po schłodzeniu do temperatury około 50°C zupkę podajemy dziecku łyżeczką.

[1] U maluchów ze skazą białkową, alergią czy nietolerancją laktozy, w trakcie rozszerzania diety dziecka o produkty z menu dorosłych, masło należy wprowadzać ostrożnie. Można je zastąpić olejem lub oliwą.
[2] Unikajmy podawania dziecku jajek pochodzących z dużych ferm. Godne polecenia są jaja ekologiczne, wiejskie, od kur wolnowybiegowych. W ostatnim czasie popularne i stosunkowo łatwo dostępne są ekologiczne jajka od zielononóżki kuropatwianej.
Porcja ok. 190–200 ml
Przepis pochodzi z książki "U malucha na talerzu" wydawnictwa Publicat
Fot. wydawnictwo Publicat, www.publicat.pl

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj