Przepisy: Dla dziecka
Zupka jarzynowa z kaszą jaglaną, mięsem i żółtkiem
- łatwe
- do 30 min
Wiek dziecka: 6 miesięcy +
Liczba osób: 1 porcja dla dziecka
Głowne składniki: warzywa , nabiał , mąki, kasze, makarony, mięso i podroby, owoce,
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: eBobasowaKuchnia
-
Ocena:oceń
Składniki:
pół marchwi (ok. 40 g)
1/4 korzenia pietruszki lub kawałek selera (ok. 15 g)
35 g mięsa kurczaka, indyka, jagnięciny, królika lub cielęciny (tak aby po ugotowaniu zostało 15 g)
cząstka jabłka (ok. 20 g)
kilka małych różyczek kalafiora (ok. 20 g)
1 płaska łyżeczka masła
1 ugotowane żółtko jaja kurzego
2 łyżeczki kaszy manny (ok. 11 g)
1–1,5 szklanki wody źródlanej
szczypta posiekanego koperku do smaku
Sposób przygotowania:
Po schłodzeniu do temperatury około 50°C zupkę podajemy dziecku łyżeczką.
[1] U maluchów ze skazą białkową, alergią czy nietolerancją laktozy, w trakcie rozszerzania diety dziecka o produkty z menu dorosłych, masło należy wprowadzać ostrożnie. Można je zastąpić olejem lub oliwą.
[2] Unikajmy podawania dziecku jajek pochodzących z dużych ferm. Godne polecenia są jaja ekologiczne, wiejskie, od kur wolnowybiegowych. W ostatnim czasie popularne i stosunkowo łatwo dostępne są ekologiczne jajka od zielononóżki kuropatwianej.
Porcja ok. 190–200 ml
Przepis pochodzi z książki "U malucha na talerzu" wydawnictwa Publicat
Fot. wydawnictwo Publicat, www.publicat.pl
Wyszukaj przepis
Zastanawiasz się, Jakie są pierwsze objawy ciąży? Wczesne symptomy mogą być zróżnicowane i...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub