Przepisy: Dla dziecka
Zupa ziemniaczana czyli teatralne danie aktorów
- łatwe
- do 60 min
Wiek dziecka: 12 miesięcy +
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa,
Głowne składniki: warzywa , nabiał ,
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: eBobasowaKuchnia
-
Ocena:oceń
Składniki:
trzy duże ziemniaki,
kawałek włoskiej kapusty,
dużą marchewkę,
dużą cebulę,
dwie łyżki oleju,
pół topionego serka,
cztery kubki wody,
sól,
pieprz
kawałek włoskiej kapusty,
dużą marchewkę,
dużą cebulę,
dwie łyżki oleju,
pół topionego serka,
cztery kubki wody,
sól,
pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotuj:garnek, patelnię, łyżkę cedzakową, obieraczkę do warzyw, deskę do krojenia, drewnianą łyżkę, mikser z końcówką do rozdrabniania warzyw, nóż, łyżkę wazową, miseczkę, kubek.
Umyj starannie warzywa pod bieżącą wodą. Marchewkę i ziemniaki obierz ze skórki, a z kapusty usuń zwiędłe liście. Wlej do garnka wodę i zagotuj ją ze szczyptą soli. Kiedy woda zacznie wrzeć, ostrożnie włóż do niej kapustę, marchew i pokrojone na połowy ziemniaki.
Gotuj warzywa tak długo, aż będą miękkie. Potem delikatnie wyjmij marchewkę i kapustę łyżką cedzakową. Włóż je do miseczki. Ziemniaki przełóż do misy miksera i zmiksuj je na papkę. Obierz cebulę, pokrój ją w drobną kostkę i wrzuć na patelnię na rozgrzany olej. Podsmażaj ją, od czasu do czasu mieszając. Nie powinna się zbyt mocno zrumienić.
Pokrój marchewkę w kostki i przełóż z powrotem do miseczki. Poszatkuj drobno kapustę. Do garnka z wywarem warzywnym włóż papkę ziemniaczaną, kapustę i cebulę. Zagotuj wszystko. Dodaj serek, trochę gałki muszkatołowej, sól, pieprz i zamieszaj w garnku. Wlej zupę do miseczek i każdą porcję udekoruj marchewką.
Przepis pochodzi z książki "Cecylka Knedelek czyli książka kucharska dla dzieci", J. Krzyżanek, wydawnictwo - Jedność
Umyj starannie warzywa pod bieżącą wodą. Marchewkę i ziemniaki obierz ze skórki, a z kapusty usuń zwiędłe liście. Wlej do garnka wodę i zagotuj ją ze szczyptą soli. Kiedy woda zacznie wrzeć, ostrożnie włóż do niej kapustę, marchew i pokrojone na połowy ziemniaki.
Gotuj warzywa tak długo, aż będą miękkie. Potem delikatnie wyjmij marchewkę i kapustę łyżką cedzakową. Włóż je do miseczki. Ziemniaki przełóż do misy miksera i zmiksuj je na papkę. Obierz cebulę, pokrój ją w drobną kostkę i wrzuć na patelnię na rozgrzany olej. Podsmażaj ją, od czasu do czasu mieszając. Nie powinna się zbyt mocno zrumienić.
Pokrój marchewkę w kostki i przełóż z powrotem do miseczki. Poszatkuj drobno kapustę. Do garnka z wywarem warzywnym włóż papkę ziemniaczaną, kapustę i cebulę. Zagotuj wszystko. Dodaj serek, trochę gałki muszkatołowej, sól, pieprz i zamieszaj w garnku. Wlej zupę do miseczek i każdą porcję udekoruj marchewką.
Przepis pochodzi z książki "Cecylka Knedelek czyli książka kucharska dla dzieci", J. Krzyżanek, wydawnictwo - Jedność
Wyszukaj przepis
Spodnie dresowe dziecięce
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub