Przepisy: Dla dziecka
Zupa ziemniaczana czyli teatralne danie aktorów
- łatwe
- do 60 min
Wiek dziecka: 12 miesięcy +
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa,
Głowne składniki: warzywa , nabiał ,
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: eBobasowaKuchnia
-
Ocena:oceń
Składniki:
kawałek włoskiej kapusty,
dużą marchewkę,
dużą cebulę,
dwie łyżki oleju,
pół topionego serka,
cztery kubki wody,
sól,
pieprz
Sposób przygotowania:
Umyj starannie warzywa pod bieżącą wodą. Marchewkę i ziemniaki obierz ze skórki, a z kapusty usuń zwiędłe liście. Wlej do garnka wodę i zagotuj ją ze szczyptą soli. Kiedy woda zacznie wrzeć, ostrożnie włóż do niej kapustę, marchew i pokrojone na połowy ziemniaki.
Gotuj warzywa tak długo, aż będą miękkie. Potem delikatnie wyjmij marchewkę i kapustę łyżką cedzakową. Włóż je do miseczki. Ziemniaki przełóż do misy miksera i zmiksuj je na papkę. Obierz cebulę, pokrój ją w drobną kostkę i wrzuć na patelnię na rozgrzany olej. Podsmażaj ją, od czasu do czasu mieszając. Nie powinna się zbyt mocno zrumienić.
Pokrój marchewkę w kostki i przełóż z powrotem do miseczki. Poszatkuj drobno kapustę. Do garnka z wywarem warzywnym włóż papkę ziemniaczaną, kapustę i cebulę. Zagotuj wszystko. Dodaj serek, trochę gałki muszkatołowej, sól, pieprz i zamieszaj w garnku. Wlej zupę do miseczek i każdą porcję udekoruj marchewką.
Przepis pochodzi z książki "Cecylka Knedelek czyli książka kucharska dla dzieci", J. Krzyżanek, wydawnictwo - Jedność
Wyszukaj przepis
Zastanawiasz się, Jakie są pierwsze objawy ciąży? Wczesne symptomy mogą być zróżnicowane i...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub