Punkty: 1260

odwiedziny: 630      poprzedni | następny

powrót

Tort samochód

  • średnie
  • powyżej 60 min

Składniki:

Biszkopt:
10 jajek
1 ½ szklanki cukru (lub 300g)
2 szklanki mąki pszennej (lub 300g)
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (lub ok. 15g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki
ok. 80 dag cukru pudru
50 g glukozy ( w proszku)
4 łyżeczki żelatyny 70 ml zimnej wody
3 łyzeczki margaryny ,,Planta,, olejek migdałowy ( ja wlewam całą buteleczke)

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywno z cukrem. W małej salaterce roztrzepac widelem żółtka z octem i proszkiem do pieczenia - nabierze obiętości. Dodac masę żółtkową do piany z białek. Delikatnie wymieszać. Następnie do całości dosypywać przesianą mąkę i delikatnie mieszać ( ja to robię cały czas mikserem na wolnych obrotach). Wysmarowac prostokątną formę (około 23x36cm) margaryną i obsypac mąką. Ja smaruję tylko dno boków już nie. Wtedy ciasto podczas pieczenia nie odstaje od boków. Później odkrawam brzegi nożem Ja wkładam biszkopt zawsze do zimnego piekarnika. Piekę z nawiewem w 165 stopniach przez 35min. Po uppieczeniu wyciągam z piekarnika i po paru minutach wyrzucam z formy i odwracam do "góry nogami" i tak pozostawiam do ostygnięcia. Biszkopt najlepiej upiec dzień wczesniej. Na pierwszy placek położyć dżem brzoskwiniowy albo inny dowolny. na następny kawałek biszkoptu krem DR.Oetker czekoladowy znowu biszkopt ...Krem zostawiając trochę na dach auta. Z przodu położyć cienki paski biszkopta na nadkola. Przykryć 3 plackiem. Lekko docisnąć do całości. Następnie uformowac dach - ja te szersze paski przekrajam na pół i też przekładam kremem. Wstawić całość do lodówki. Na co najmniej 2 godz. Fajnie wszystko przesiaknie. Po wyjęciu z lodówki nadac ostateczny kształt auta.lekko dach i boki. Zaokrąglam kanty auta. Obsmarować całość kremem i do lodówki następnie zabieram się za wykonanie masy cukrowej Wykonanie : zalać żelatynę zimną wodą,odstawić na ok 5 minut postawić żelatynę nad parą wodną , mieszać aż się ,,rozluźni,, wsypac glukoze, uważać ,zeby papka się nie zagotowała! Jeśli sie zagotuje należy zacząć od nowa Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi. Wlac olejek migdałowy połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna . cukier puder należy dosypywać stopniowo. Jesli uznasz ,ze masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej . Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jesli będzie zbyt sucha dodaj Planty Gotową mase cukrową można wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną . Można też posmarować blat i wałek cienką warstwą planty ( ja polecam mąkę ziemniaczaną) Rozwałkowaną mase zwinąć na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki. i dopieścić szczególy


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj