Przepisy: Dla rodziny

Mazurek bakaliowy

  • łatwe
  • do 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Głowne składniki: mąki, kasze, makarony

Okazje: Wielkanoc


Składniki:

350 g maki krupczatki
150 g cukru pudru
2 żółtka
200 g masła
100 ml gęstej śmietany
Masa :
1 puszka masy krówkowej z Gostynia
kandyzowana skórka cytrynowa
mieszanka bakaliowa
żurawina
garść solonych prażonych migdałów

Sposób przygotowania:

Składniki ciasta siekamy lub wrzucamy do malaksera i miksujemy . Następnie mieszankę przekładamy na blat i szybko zagniatamy . Formujemy kulę i umieszczamy ją w lodówce na ok 1 godzinę . Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1/2 cm , wykrawamy koło lub prostokąt , z reszty ciasta formujemy rulonik i dekorujemy brzeg ciasta . Piekarnik nagrzewamy do 200 C pieczemy ok 20 min .
Po wystudzeniu dekorujemy bakaliami i słonymi migdałami .

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Puszyste pierniczki

Autor: 100004953399133

Komentarzy: 0

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj