Przepisy: Dla rodziny
Mazurek bakaliowy
- łatwe
- do 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Głowne składniki: mąki, kasze, makarony
Okazje: Wielkanoc
- Autor: sylwia_grzeskowiak
-
Ocena:oceń
Składniki:
350 g maki krupczatki
150 g cukru pudru
2 żółtka
200 g masła
100 ml gęstej śmietany
Masa :
1 puszka masy krówkowej z Gostynia
kandyzowana skórka cytrynowa
mieszanka bakaliowa
żurawina
garść solonych prażonych migdałów
150 g cukru pudru
2 żółtka
200 g masła
100 ml gęstej śmietany
Masa :
1 puszka masy krówkowej z Gostynia
kandyzowana skórka cytrynowa
mieszanka bakaliowa
żurawina
garść solonych prażonych migdałów
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta siekamy lub wrzucamy do malaksera i miksujemy . Następnie mieszankę przekładamy na blat i szybko zagniatamy . Formujemy kulę i umieszczamy ją w lodówce na ok 1 godzinę . Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1/2 cm , wykrawamy koło lub prostokąt , z reszty ciasta formujemy rulonik i dekorujemy brzeg ciasta . Piekarnik nagrzewamy do 200 C pieczemy ok 20 min .
Po wystudzeniu dekorujemy bakaliami i słonymi migdałami .
Po wystudzeniu dekorujemy bakaliami i słonymi migdałami .
Wyszukaj przepis
Dlaczego fotoprezenty to idealny sposób na powiedzenie „Kocham Cię” Babci i...
Dom babci i dziadka to miejsce, gdzie czas płynie wolniej, a wspomnienia przybierają...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub