Przepisy: Dla dziecka

brokułowa krówka

  • łatwe
  • do 30 min

Wiek dziecka: 2 lata +

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch

Liczba osób: 1 porcja dla dziecka

Dieta: niskokaloryczna

Głowne składniki: warzywa

Sposób przygotowania: gotowane na parze, duszone,


Składniki:


1 świeży brokuł
2 jajka
2 łyżki zmielonych pestek dyni
2 łyżki otrąb pszennych
szczypta soli
bułka tarta
oliwa

Sposób przygotowania:

Brokuły gotujemy na parze, 1 jajko gotujemy na twardo. Gdy brokuły będą gotowe odciskamy je z nadmiaru wody i mielimy w maszynce do mięsa razem z jajkiem.
Wbijamy surowe jajko, dodajemy otręby pszenne, mielone pestki dyni i odrobinę soli. Dokładnie mieszamy. Zagęszczamy bułką tartą tak , aby można było formować kotleciki.
Rozgrzewamy patelnie z niewielka ilością oleju i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Kotleciki nakładamy na siebie robiąc głowę, z ugotowanego jajka, oliwki i papryki robimy nos. Z małych kuleczek mozarelli i oliwek – oczy. Czuprynę na głowie krowy i rogi robimy z wyciętej papryki, a uszy z bazylii. Z pomidora formujemy język.

Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj