Przepisy: Dla rodziny

Zupka dyniowa dla rodziny

  • łatwe
  • do 30 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 osoby


Składniki:

1 średniej wielkości dynia hokkaido*
1 ziemniak
1 duża cebula
4 pory (tylko białe części)
kawałek świeżego imbiru
1-2 czerwone papryczki chili**
2 ząbki czosnku
4 czubate łyżki sklarowanego masła
wywar warzywny lub bulion
200 g śmietany kremówki 30%
gałka muszkatołowa
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
garść pestek z dyni zrumienionych na patelni bez tłuszczu

Sposób przygotowania:

pory pokroić w plasterki, cebulę w piórka. czosnek, imbir i chili drobno posiekać, a następnie zeszklić w głębokim garnku na dobrze rozgrzanym maśle.

przekroić dynię na cztery części, usunąć pestki i „włosy”, pokroić w dużą kostką. ziemniaka obrać, pokroić w kostkę. włożyć do garnka, podsmażyć. zalać wywarem, tak aby zakrywał warzywa i gotować na średnim ogniu ok. 30 minut, do miękkości dyni, od czasu do czasu mieszając.

zblendować do uzyskania kremowej konsystencji. dodać śmietanę, zagotować. doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

podawać w ciepłych talerzach posypaną pestkami z dyni.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj