Przepisy: Dla rodziny
Tort z malinami i serkiem mascarpone
- średnie
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Składniki:
Biszkopt rzucany:
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Do przełożenia:
Krem mascarpone:
200 ml kremówki
250 g mascarpone
4 - 5 łyżek cukru pudru
+ duże pudełeczko malin
Kremówkę ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy łyżka po łyżce cukier puder. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone.
Na pierwszy blat nakładamy sporą warstwę kremu,później maliny i tak na zmianę .Na ostatni blat biszkopta kładziemy delikatną warstwę kremu i nakładamy masę cukrową i ozdabiamy wedle uznania.Na pierwszy roczek córeczki zrobiłam sowę bo bardzo je lubi .:)
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty. Nasączyć ponczem (u mnie gorąca woda + odrobina amaretto).
Kremówkę ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy łyżka po łyżce cukier puder. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone.
Na pierwszy blat nakładamy sporą warstwę kremu,później maliny i tak na zmianę .Na ostatni blat biszkopta kładziemy delikatną warstwę kremu i nakładamy masę cukrową i ozdabiamy wedle uznania.Na pierwszy roczek córeczki zrobiłam sowę bo bardzo je lubi .:)
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty. Nasączyć ponczem (u mnie gorąca woda + odrobina amaretto).
Kremówkę ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy łyżka po łyżce cukier puder. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone.
Na pierwszy blat nakładamy sporą warstwę kremu,później maliny i tak na zmianę .Na ostatni blat biszkopta kładziemy delikatną warstwę kremu i nakładamy masę cukrową i ozdabiamy wedle uznania.Na pierwszy roczek córeczki zrobiłam sowę bo bardzo je lubi .:)
Wyszukaj przepis
Spodnie dresowe dziecięce
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub