Przepisy: Dla rodziny

Tarta malinowa z migdałami

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Liczba osób: 4 i więcej


Składniki:

Ciasto:
125 g margaryny
2 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
Nadzienie:
Ok. 500g malin
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
Masa migdałowa:
150g płatków migdałowych
100g margaryny
½ szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto: Stop tłuszcz i ostudź.
W misce lub w mikserze wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodaj tłuszcz i wyrób ciasto.
Wyłóż ciastem formę o średnicy 24 cm. Wstaw do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Piecz w dolnej części piekarnika przez ok 15 min. aż ciasto się zarumieni.
Przygotuj masę migdałową:
W garnku zmieszaj tłuszcz, mąkę i mleko. Podgrzej na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje, ok. 2-3 minut, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj płatki migdałowe i wymieszaj.
Wyjmij ciasto z piecyka, ułóż na nim maliny, posyp mąką ziemniaczaną i cukrem. Posmaruj masą migdałową.
Piecz pośrodku piekarnika przez ok. 20-30 minut aż masa nabierze złotego koloru.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj