Przepisy: Dla dziecka
Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą
- łatwe
- do 60 min
Wiek dziecka: 10 miesięcy +
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wegetariańska
Głowne składniki: warzywa
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: eBobasowaKuchnia
-
Ocena:oceń
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 średnia czerwona cebula
1 średnia marchewka
1 łodyga selera
1 ząbek czosnku
400 g posiekanych pomidorów w puszce
1 łyżka pomidorowego piure
50 g czerwonej soczewicy
400 ml bulionu warzywnego
duża szczypta soli
duża szczypta świeżo
zmielonego czarnego pieprzu
duża szczypta cukru
2 łyżki dowolnej śmietany
1 średnia czerwona cebula
1 średnia marchewka
1 łodyga selera
1 ząbek czosnku
400 g posiekanych pomidorów w puszce
1 łyżka pomidorowego piure
50 g czerwonej soczewicy
400 ml bulionu warzywnego
duża szczypta soli
duża szczypta świeżo
zmielonego czarnego pieprzu
duża szczypta cukru
2 łyżki dowolnej śmietany
Sposób przygotowania:
Wlej olej do średniego garnka.
Obierz cebulę i marchewkę obieraczką do warzyw, umyj seler i obierz
czosnek. Używając małego i ostrego noża, odetnij końcówki cebuli,
marchewki i selera. Następnie potnij warzywa na kawałki o długości około
4 cm. Włóż cebulę, marchewkę, selera i czosnek do maszyny miksującej.
POPROŚ OSOBĘ DOROSŁĄ, aby pomogła ci rozdrobnić warzywa.
Postaw garnek na wolnym ogniu i podgrzać delikatnie olej. Ostrożnie przełóż warzywa do garnka.
Zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką, a następnie przykryj garnek pokrywką
i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Ostrożnie podnoś pokrywkę
garnka, bo para może cię poparzyć. Dodaj pomidory z puszki, pomidorowe
piure, czerwoną soczewicę, bulion, sól, pieprz i cukier. Zamieszaj dobrze,
a następnie podkręć gaz, aby mieszanka zaczęła się gotować.
Kiedy zupa się zagotuje, przykryj garnek pokrywką, a następnie zmniejsz płomień, aby zupa delikatnie gotowała się na wolnym ogniu. Niech się gotuje
przez 30 minut. W tym czasie mniej więcej co 10 minut ostrożnie podnoś pokrywkę i mieszaj zupę drewnianą łyżką, aby soczewica nie przywierała do dna rondelka.
Na koniec gotowania zdejmij pokrywkę, wyłącz gaz i pozostaw zupę
na 5 minut, aby ostygła.
Przelej zupę do miksera lub robota kuchennego i zmiksuj na gładki krem. Możesz także zmiksować zupę w garnku przy pomocy blendera, ale uważaj, aby nie opryskać się gorącą zupą. Jeśli używałeś miksera albo robota kuchennego, wlej zupę z powrotem do garnka. Spróbuj i jeżeli trzeba dodaj soli, pieprzu lub cukru.
Następnie ostrożnie podgrzej zupę na małym gazie (gęsta zupa może cię opryskać podczas gotowania, więc odsuń się). Zaraz po zagotowaniu wyłącz gaz, dodaj śmietanę i podawaj.
Przepis pochodzi z książki "Gotowanie z dziećmi" wydawnictwa Jedność
Obierz cebulę i marchewkę obieraczką do warzyw, umyj seler i obierz
czosnek. Używając małego i ostrego noża, odetnij końcówki cebuli,
marchewki i selera. Następnie potnij warzywa na kawałki o długości około
4 cm. Włóż cebulę, marchewkę, selera i czosnek do maszyny miksującej.
POPROŚ OSOBĘ DOROSŁĄ, aby pomogła ci rozdrobnić warzywa.
Postaw garnek na wolnym ogniu i podgrzać delikatnie olej. Ostrożnie przełóż warzywa do garnka.
Zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką, a następnie przykryj garnek pokrywką
i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Ostrożnie podnoś pokrywkę
garnka, bo para może cię poparzyć. Dodaj pomidory z puszki, pomidorowe
piure, czerwoną soczewicę, bulion, sól, pieprz i cukier. Zamieszaj dobrze,
a następnie podkręć gaz, aby mieszanka zaczęła się gotować.
Kiedy zupa się zagotuje, przykryj garnek pokrywką, a następnie zmniejsz płomień, aby zupa delikatnie gotowała się na wolnym ogniu. Niech się gotuje
przez 30 minut. W tym czasie mniej więcej co 10 minut ostrożnie podnoś pokrywkę i mieszaj zupę drewnianą łyżką, aby soczewica nie przywierała do dna rondelka.
Na koniec gotowania zdejmij pokrywkę, wyłącz gaz i pozostaw zupę
na 5 minut, aby ostygła.
Przelej zupę do miksera lub robota kuchennego i zmiksuj na gładki krem. Możesz także zmiksować zupę w garnku przy pomocy blendera, ale uważaj, aby nie opryskać się gorącą zupą. Jeśli używałeś miksera albo robota kuchennego, wlej zupę z powrotem do garnka. Spróbuj i jeżeli trzeba dodaj soli, pieprzu lub cukru.
Następnie ostrożnie podgrzej zupę na małym gazie (gęsta zupa może cię opryskać podczas gotowania, więc odsuń się). Zaraz po zagotowaniu wyłącz gaz, dodaj śmietanę i podawaj.
Przepis pochodzi z książki "Gotowanie z dziećmi" wydawnictwa Jedność
Wyszukaj przepis
Spodnie dresowe dziecięce
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub