Przepisy: Dla dziecka
TORT FERRERO ROCHER
- średnie
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Okazje: przyjęcie
Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
Biszkopt laskowo-kakaowy (tortownica 22 cm):UPIEC 2 BISZKOPTY
200 g orzechów laskowych, zmielonych,2 łyżki mąki pszennej,2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli,7 łyżek cukru,1/2opakowania cukru waniliowego,5 jajek
Krem maślany czekoladowo-nutellowy z wafelkami
200 g masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g gorzkiej czekolady
1 mały słoik Nutelli 4 wafelki orzechowe Góralki
1 łyżka herbaty
PONCZ: 1/2 szklanki mocnej, słodkiej herbaty
100 g gorzkiej czekolady,50 g mlecznej czekolady
2 płaskie łyżki masła
200 g orzechów laskowych, zmielonych,2 łyżki mąki pszennej,2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli,7 łyżek cukru,1/2opakowania cukru waniliowego,5 jajek
Krem maślany czekoladowo-nutellowy z wafelkami
200 g masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g gorzkiej czekolady
1 mały słoik Nutelli 4 wafelki orzechowe Góralki
1 łyżka herbaty
PONCZ: 1/2 szklanki mocnej, słodkiej herbaty
100 g gorzkiej czekolady,50 g mlecznej czekolady
2 płaskie łyżki masła
Sposób przygotowania:
BISZKOT:W misce wymieszać mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i orzechy. Jajka wraz z cukrem ubić na gęstą, puszystą masę (ok. 7 minut). Następnie dodać do masy suche składniki i dokładnie wymieszać wszystko drewnianą szpatułką. Ciasto wylać do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia). Piec ok. 35-40 minut w 180 stopniach, aż patyczek wbity w środek będzie całkiem suchy. Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie wyjąć delikatnie z formy (lub wykroić) i przekroić wzdłuż na dwa równe blaty.
KREM:Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, następnie dodawać po łyżce Nutellę, wciąż miksując. Dodać przestudzoną czekoladę, rum oraz wanilię. Zmiksować na gładki krem. Wafelki pokroić lub pokruszyć niezbyt drobno wałkiem. Wmieszać delikatnie, lecz dokładnie do masy.
PONCZ:Herbatę przestudzić, Czekolady roztopić wraz z masłem w kąpieli wodnej.
Na paterze lub ozdobnym talerzu umieścić pierwszy blat ciasta. Nasączyć go połową ponczu, na to wyłożyć cały krem czekoladowo-orzechowy i przykryć drugim plackiem. Nasączyć go resztą ponczu. Wierzch tortu oblać polewą czekoladową, udekorować pralinkami. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed jedzeniem, wyjąć go z lodówki 1-2 godziny wcześniej
KREM:Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, następnie dodawać po łyżce Nutellę, wciąż miksując. Dodać przestudzoną czekoladę, rum oraz wanilię. Zmiksować na gładki krem. Wafelki pokroić lub pokruszyć niezbyt drobno wałkiem. Wmieszać delikatnie, lecz dokładnie do masy.
PONCZ:Herbatę przestudzić, Czekolady roztopić wraz z masłem w kąpieli wodnej.
Na paterze lub ozdobnym talerzu umieścić pierwszy blat ciasta. Nasączyć go połową ponczu, na to wyłożyć cały krem czekoladowo-orzechowy i przykryć drugim plackiem. Nasączyć go resztą ponczu. Wierzch tortu oblać polewą czekoladową, udekorować pralinkami. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed jedzeniem, wyjąć go z lodówki 1-2 godziny wcześniej
Wyszukaj przepis
Spodnie dresowe dziecięce
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub