Przepisy: Dla dziecka
Pierwsza zupka jarzynowa
- łatwe
- do 30 min
Wiek dziecka: 4 miesiące +
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 2 osoby
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa,
Głowne składniki: warzywa
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: eBobasowaKuchnia
-
Ocena:oceń
Składniki:
1 marchew (ok. 50 g)
pół ziemniaka (ok. 40 g)
1/3 korzenia małej pietruszki (ok. 20 g)
pół łyżeczki oliwy z oliwek lub niskoerukowego oleju rzepakowego
pół szklanki wody źródlanej
2 łyżeczki kleiku ryżowego
Porcja ok. 130–150 ml
pół ziemniaka (ok. 40 g)
1/3 korzenia małej pietruszki (ok. 20 g)
pół łyżeczki oliwy z oliwek lub niskoerukowego oleju rzepakowego
pół szklanki wody źródlanej
2 łyżeczki kleiku ryżowego
Porcja ok. 130–150 ml
Sposób przygotowania:
Umyte i obrane warzywa kroimy w grube talarki. Wkładamy do wrzątku i trzymamy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 20 minut. Uzupełniamy wodę, jeśli się wygotuje. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę lub olej. Ugotowane warzywa miksujemy z częścią wywaru, a następnie łączymy z pozostałym wywarem oraz ewentualnie kleikiem ryżowym do uzyskania konsystencji śmietany. Ponownie zagotowujemy.
Po schłodzeniu do temperatury 40–50°C zupkę podajemy dziecku łyżeczką, a jeśli się nie uda, to przez smoczek. Jeżeli nie będzie mu smakować, możemy początkowo dodać miarkę mleka modyfikowanego (1), tak aby mogło się przyzwyczaić do nowego smaku.
Porcja ok. 130–150 ml
Przepis pochodzi z książki "U malucha na talerzu" wydawnictwa Publicat
Po schłodzeniu do temperatury 40–50°C zupkę podajemy dziecku łyżeczką, a jeśli się nie uda, to przez smoczek. Jeżeli nie będzie mu smakować, możemy początkowo dodać miarkę mleka modyfikowanego (1), tak aby mogło się przyzwyczaić do nowego smaku.
Porcja ok. 130–150 ml
Przepis pochodzi z książki "U malucha na talerzu" wydawnictwa Publicat
Wyszukaj przepis
Spodnie dresowe dziecięce
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub