Przepisy: Dla dziecka

Pierwsza zupka jarzynowa

  • łatwe
  • do 30 min

Wiek dziecka: 4 miesiące +

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 2 osoby

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa,

Głowne składniki: warzywa

Sposób przygotowania: gotowane


Składniki:

1 marchew (ok. 50 g)
pół ziemniaka (ok. 40 g)
1/3 korzenia małej pietruszki (ok. 20 g)
pół łyżeczki oliwy z oliwek lub niskoerukowego oleju rzepakowego
pół szklanki wody źródlanej
2 łyżeczki kleiku ryżowego
Porcja ok. 130–150 ml

Sposób przygotowania:

Umyte i obrane warzywa kroimy w grube talarki. Wkładamy do wrzątku i trzymamy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 20 minut. Uzupełniamy wodę, jeśli się wygotuje. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę lub olej. Ugotowane warzywa miksujemy z częścią wywaru, a następnie łączymy z pozostałym wywarem oraz ewentualnie kleikiem ryżowym do uzyskania konsystencji śmietany. Ponownie zagotowujemy.

Po schłodzeniu do temperatury 40–50°C zupkę podajemy dziecku łyżeczką, a jeśli się nie uda, to przez smoczek. Jeżeli nie będzie mu smakować, możemy początkowo dodać miarkę mleka modyfikowanego (1), tak aby mogło się przyzwyczaić do nowego smaku.
Porcja ok. 130–150 ml
Przepis pochodzi z książki "U malucha na talerzu" wydawnictwa Publicat

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj