Przepisy: Dla dziecka

Krem szpinakowy

  • łatwe
  • do 60 min

Wiek dziecka: 10 miesięcy +

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: warzywa

Sposób przygotowania: gotowane


Składniki:

1 kg szpinaku
75 g masła
2 l bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
140 g mąki kukurydzianej
80 g mąki pszennej typ 500
oliwa z oliwek extra vergine
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wymyć szpinak pod bieżącą zimną wodą. Gotować
w szybkowarze ze 150 ml wody przez 5 minut od momentu
gwizdu szybkowaru. Następnie odcedźcie szpinak,
dobrze odcisnąć i pokroić.
W rondelku rozpuścić masło z odrobiną oliwy i podsmażyć drobno pokrojony czosnek. Wlać bulion i dodać szpinak. Doprowadzić do wrzenia na umiarkowanym ogniu.
W salaterce wymieszać dwa gatunki mąki, a następnie przesypać do rondla z bulionem i szpinakiem w momencie wrzenia, mieszając jednocześnie trzepaczką, by zapobiec tworzeniu się grudek.
Gotować przez 20 minut, nie przestając mieszać, doprawić solą i pieprzem. Podać krem na ciepło, dekorując grzankami, wedle uznania.
Przepis pochodzi z książki "Ilustrowana szkoła gotowania", wydawnictwo Jedność

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj