Punkty: 2078

odwiedziny: 888      poprzedni | następny

powrót

Pavlova w wydaniu letnim

  • średnie
  • powyżej 60 min

Składniki:

6 białek
350 g cukru drobnego
cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
1l śmietany kremówki
2 śmietan-fixy
truskawki, jagody, listki bazylii

Sposób przygotowania:

Schłodzone białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukier, na końcu mąkę i ocet-piana ma być błyszcząca i sztywna. Na papierze do pieczenia szprycownicą wyciskać małe beziki tak aby się łączyły w całość-zrobić 2 blaty większy (ok 26-28 cm) i mniejszy (ok 24 cm). Włożyć do nagrzanego do ok 150 st. piekarnika po czym zmniejszyć na 100-110 st. i suszyć przy uchylonych drzwiczkach ok 1,5-2 godziny(sprawdzać czy jest dobrze wysuszona beza) Ubić na sztywno śmietanę ze śmietan-fixami (nie dawać cukru, beza jest wystarczająco słodka). Na większy blat wyłożyć połowę śmietany, truskawki w ćwiartki, jagody/borówki przykryć mniejszym blatem, wyłożyć resztę śmietany, truskawki, jagody, ozdobić listkami bazylii. Uwaga-przygotować tuż przed podaniem, żeby beza nie zmiękła


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj