Punkty: 54

odwiedziny: 41      poprzedni | następny

powrót

KOTLECIKI DYNIOWE Z ZIOŁOWYM DIPEM

  • łatwe
  • do 60 min

Składniki:

• 1 kg dyni
• 3 łyżki pestek słonecznika
• 3 łyżki pestek dyni
• 1 jajko
• 1 ząbek czosnku
• ok. ½ szklanki bułki tartej
• 5 łyżek mąki
• Olej do smażenia, sól, pieprz

ZIOŁOWY DIP:
• 200 ml gęstego jogurtu (grecki lub bałkański)
• 1 ząbek czosnku
• Natka pietruszki, mięta, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Dynie dokładnie umyj, obierz i usuń z niej pestki. Następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z uzyskanej masy odciśnij nadmiar soku. Pestki dyni oraz słonecznika upraż na suchej patelni- uważaj aby ich nie przypalić. Miąższ połącz z pestkami, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Posól do smaku i wbij 1 jajko. Następnie dodaj bułkę tartą- tyle aby uzyskać jednolitą gęstą masę ( ok. ½ szklanki). Wilgotnymi dłońmi uformuj nieduże kotlety, obtocz je w mące i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju ( na wolnym ogniu) przez 4 minuty. Podawaj z ziołowym dipem. Ziołowy dip: 200 ml jogurtu połącz ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, dopraw sola i pieprzem. Dodaj 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i mięty i dokładnie wymieszaj.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj