- średnie
- powyżej 60 min
- Dodał: bpuzio
Składniki:
„Ciasto drożdżowe”- znakomite do kakao albo mleka
3szkl.mąki
5dag drożdży
2 ½ łyżki cukru kryształu
Cukier waniliowy
4 łyżki masła lub margaryny
1 jajko
¼ litra mleka (niepełna szklanka)
Wedle uznania dodać można: rodzynki, mieszanki kandyzowane, skórkę z cytryny czy pomarańczy a nawet orzechy.
3szkl.mąki
5dag drożdży
2 ½ łyżki cukru kryształu
Cukier waniliowy
4 łyżki masła lub margaryny
1 jajko
¼ litra mleka (niepełna szklanka)
Wedle uznania dodać można: rodzynki, mieszanki kandyzowane, skórkę z cytryny czy pomarańczy a nawet orzechy.
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do miski. Mleko podgrzać, wymieszać w nim drożdże , cukier i cukier waniliowy. To wszystko dodać do mąki. Dodać jajko i chłodną roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto. Na koniec dodać bakalie. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w rozgrzanym piekarniku 55min w tepm. 180 stopni. Ja zrobiłam z kruszonką ale nie jest to konieczne. To ciasto na zdjęciu jest z dużej blaszki i wyrobione z podwójnej porcji przepisu. Kiedy robię tylko dla nas samych wystarcza mi pojedyncza porcja z mniejszej formy np. keksowa.
Głosowanie zostało zakończone.
Dlaczego fotoprezenty to idealny sposób na powiedzenie „Kocham Cię” Babci i...
Dom babci i dziadka to miejsce, gdzie czas płynie wolniej, a wspomnienia przybierają...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub