Punkty: 0

odwiedziny: 4      poprzedni | następny

powrót

ciasto drożdżowe

  • średnie
  • powyżej 60 min

Składniki:

„Ciasto drożdżowe”- znakomite do kakao albo mleka 
3szkl.mąki
5dag drożdży
2 ½ łyżki cukru kryształu
Cukier waniliowy
4 łyżki masła lub margaryny
1 jajko
¼ litra mleka (niepełna szklanka)
Wedle uznania dodać można: rodzynki, mieszanki kandyzowane, skórkę z cytryny czy pomarańczy a nawet orzechy.

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypać do miski. Mleko podgrzać, wymieszać w nim drożdże , cukier i cukier waniliowy. To wszystko dodać do mąki. Dodać jajko i chłodną roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto. Na koniec dodać bakalie. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w rozgrzanym piekarniku 55min w tepm. 180 stopni. Ja zrobiłam z kruszonką ale nie jest to konieczne. To ciasto na zdjęciu jest z dużej blaszki i wyrobione z podwójnej porcji przepisu. Kiedy robię tylko dla nas samych wystarcza mi pojedyncza porcja z mniejszej formy np. keksowa.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj