- średnie
- powyżej 60 min
- Dodał: bpuzio
Składniki:
1kg kapusty kwaszonej
20-30dag suszonych grzybów lub 1kg pieczarek
Tłuszcz do podsmażenia grzybów
1 duża cebula
Sól, pieprz, majeranek, czerwona papryka
Ciasto na pierogi:
½ kg mąki +mąka do podsypywania i przy sklejaniu
1/3 szkl. oleju
2-3 jaja
Sól
Sposób przygotowania:
„Pierogi z kapusty i grzybów” lubimy takie świeże prosto z wody ale mi bardziej smakują takie odsmażane z chrupkim ciastem. Kapustę gotujemy do miękkości po czym odcedzamy wyciskamy żeby nie było wody. Grzyby suszone moczymy przed gotowaniem a jak pieczarki to sparzamy i płuczemy i gotujemy- w każdym razie grzyby mają być gotowe do spożycia i odsączone z wody. Kapustę drobno siekamy albo przepuszczamy przez maszynkę na największych oczkach, oddzielnie to samo robimy z grzybami. Na patelnie na rozgrzany tłuszcz wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i grzyby zmielone bądź bardzo drobno posiekane- według uznania. Łączymy to z kapustą i przyprawami. Dobrze wyrabiamy. Farsz ten nad je się na pierogi i uszka . Wrząca woda(około szklanki- wszystko zależy od wchłaniania) Wysyp mąkę na stolnicę, wybij jaja i dodaj sól i olej, zarób nożem albo łyżką a następnie dodaj po troszku i zarabiaj nożem. Potem zacznij zagniatać rękoma aż uzyskasz jednolite ciasto. Wałkuj na cienkie ale nie za cienkie placki i szklanką wycinaj kółka. Z tych kółek zrobisz pierogi nadziewane wcześniej przygotowanym farszem. Ciasto z którego obecnie nic nie wyrabiasz okryj ściereczką żeby nie wyschło. Jak już narobisz trochę pierogów to wrzucaj je na wrzącą wodę z solą i gotuj do 2minut od momentu wypłynięcia. Ciasto można nadawać różne smaki poprzez dodania pieprzu, albo papryki albo innej ulubionej przyprawy. Smacznego !!!
Głosowanie zostało zakończone.
Dom babci i dziadka to miejsce, gdzie czas płynie wolniej, a wspomnienia przybierają...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub