Zupełnie inaczej zapalenia krtani przebiegają u dzieci. Odmienność ta wynika ze specyficznej budowy krtani u małego dziecka - luźna tkanka łączna krtani małego dziecka podatna jest bardzo na obrzęk i stany skurczowe, co powoduje, że zapalenia krtani u dzieci objawiają się silną, nagłą dusznością. Zarówno zapalenie nagłośni (część krtani) wywołane w 90% przypadków przez bakterie, jak też tzw. podgłośniowe zapalenie krtani (najczęściej o etiologii wirusowej), będące typowymi stanami zapalnymi tego narządu u dzieci pomiędzy 1. a 7. rokiem życia - wymagają natychmiastowej intensywnej pomocy lekarskiej. Szybko narastająca duszność, "szczekający" kaszel, wysoka gorączka, wdech powietrza, któremu towarzyszą odgłosy "piania koguta" nierzadko zmuszają zaniepokojonych rodziców nawet do wzywania pogotowia ratunkowego.
Moja 3,5 letnia córcią zachorowała pierwszy raz gdy miała 1,5 roku... Choroba zaatakowała nocą, silne duszności, kaszel krtaniowy bez wcześniejszych jakichkolwiek oznak zbliżającej się choroby.. Nie obyło się bez pogotowia i szpitala.
Tam podano leki sterydowe, adrelanine, wziewy.... Musze dodać,że Gabrysia nie gorączkuje przy zapaleniu krtani...
Przez kolejne dwa lata mała zachorowała jeszcze 11 razy z czego 5 razy wylądowaliśmy w szpitalu, bo przebieg był tak ciężki....
Nie ma na tą chorobę szczepionek, leków zapobiegających... Ma tka jest bezsilna, po wyproszeniu lekarza rodzinnego dostałam lek (dexsamethazon) który mam podać w razie duszności nim przyjedzie pogotowie aby dziecko w tym czasie się nie dusiło...(mieszkam na wsi 30 km od miasta)
Panie doktor, rodzinny i w szpitalu pocieszyły mnie faktem,że dzieci wyrastają z tej choroby w wieku szkolnym.... Wiec ile lat cierpienia jeszcze przed moim dzieckiem?
Doszło to tego,że śpię z córka (maż na wygnaniu:harm_wit_mom
, bo boje sie każdej nocy, nasłuchuje jak mała oddycha przez sen...
Mam nadzieję, że nie zawita, na ten wątek zbyt wiele matek przeżywających taki sam horror .... A jeżeli już takie są, to piszczcie jak to wygląda u Was? Może mieliście jakieś skuteczniejsze leki....
[link widoczny po zalogowaniu]
[link widoczny po zalogowaniu][link widoczny po zalogowaniu]
Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2010-03-05 11:43 przez MAMA.