Punkty: 54

odwiedziny: 30      poprzedni | następny

powrót

Placek śliwkowy z kruszonką.

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Składniki:

Ciasto:
• 2 szklanki mąki
• ¾ szklanki cukru
• 3 jajka
• 5 łyżek śmietany 18%
• 150 g masła
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• 1 kg śliwek bez pestek
Kruszonka:
• ½ szklanki mąki
• 50 g masła
• 2-3 łyżki cukru
• 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Przygotowanie: • Masło, żółtka oraz cukier utrzeć na gładką masę. Następnie stopniowo dokładać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać śmietanę i miksować do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i wymieszać łyżką. • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać ciasto. • Na wierzchu układać połówki śliwek. • Składniki na kruszonkę połączyć i oprószyć wierzch ciasta. • Piec 40-45 minut w temperaturze 180 – 200 stopni.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj