- łatwe
- powyżej 60 min
- Dodał: plomien
Składniki:
• 600g obranej dyni
• 4 duże ziemniaki
• 1 szklanka mąki
• 1 jajko
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka bułki tartej
• Posiekane orzechy laskowe
• Listki mięty
• Szczypta gałki muszkatołowej
• Sól
Sposób przygotowania:
Przygotowanie: • Dynię pokrojoną na kawałki i obrane ziemniaki włóż do garnka. Ugotuj je do miękkości. Przestudź je i zmiel w maszynce do mięsa. Warzywa połóż na lnianej ściereczce lub dużym kawałku gazy. Zawiń i odciśnij z nich nadmiar płynu. • Masę połącz z jajkiem, mąką ziemniaczaną i pszenną. Zostaw jej trochę do oprószenia stolnicy. Posól i przypraw gałką. Ciasto powinno być bardziej miękkie i mniej zwarte niż to klasyczne na ziemniaczane kopytka. Jeśli jednak jest zbyt luźne, dosyp trochę mąki. • Stolnicę posyp cienka warstwą mąki. Zagotuj wodę w dużym garnku. Łyżeczką oddzielaj porcje ciasta. Układaj je na mące, a potem delikatnie wkładaj do wrzątku. Gotuj 3-4, licząc od chwili wypłynięcia. Potem wyjmij kopytka łyżka cedzakową. • Masło stop na patelni. Dodaj bułkę tartą. Wrzuć kopytka i podsmaż je. Przełóż na talerz. Posyp posiekanymi orzechami i listkami mięty. Możesz posłodzić do smaku.
Głosowanie zostało zakończone.
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
Aneta123 | 2013-11-13 13:56:21 | zgłoś naruszenie
Aneta123 | 2013-11-16 15:38:52 | zgłoś naruszenie
halina2159 | 2013-11-16 20:43:28 | zgłoś naruszenie
halina2159 | 2013-11-18 20:55:43 | zgłoś naruszenie
Aneta123 | 2013-11-18 20:57:00 | zgłoś naruszenie
halina2159 | 2013-11-19 20:57:13 | zgłoś naruszenie
gos | 2013-11-19 22:39:31 | zgłoś naruszenie
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub