Hej Igus najedzony mam chwile wiec podaje przepis na Zebre(przepis pochodzi z internetu)
Składniki:
- 5 jajek,
- 2 szklanki cukru,
- 3 szklanki maki,
- 3 lyzeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka zimnej wody,
- 1 szklanka oleju,
- 3 lyzki kakao,
- 2 zapachy waniliowe.
Utrzec jaja z cukrem, dodac make z proszkiem. Podzielic ciasto na dwie czesci: do jednej kakao, 1/2 szkl. wody, 1/2 szkl. oleju; do drugiej reszte wody, oleju i 3 lyzki maki. Forme wysmarowac tluszczem nalewac na srodek formy na przemian oba ciasta. Piec okolo 1h.
Przepis jest autorswta Czarnej Oliwki ale nie pamietam gdzie dokladniej znalalam.
Kilka rad -mozna teoretycznie dodac wode i oliwe do ciasta zanim sie je podzieli ale naprawde lepiej rosnie jak sie to zrobi po podziale(przynajmniej u mnie). Piekarnik droga dedukcji ustawiam na 170 stopni. Z tym ze moj dosc mocno przypieka wiec musialam troszke "ostudzic". W orginale jest 180.Przed uplywem godziny nie ma co wyciagac ciasta bo naprwde dochodzi w ostatnich minutach. Oczywiscie piec do "suchego patyczka". I ostatnia rzecz im dluzej ubija sie jajka z cukrem i wolniej dodaje make tym bardziej puszyste wychodzi. Tez miewalam problemy z piekarnikiem ale to ciasto nadaje sie chyba na kazdy piekarnik. Tak wiec czekam na opinie
pozdro
[link widoczny po zalogowaniu]