Położne z prenalen określają, że przyszłej mamie może dokuczać wysiłkowe nietrzymanie moczu. Objawia się to "popuszczaniem" moczu np. w trakcie kichania czy kaszlu. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia wysiłkowego nietrzymania moczu należy regularnie ćwiczyć mięśnie dna miednicy czyli tzw. "mięśnie Kegla" - nie tylko w trakcie ciąży!
Moja położna poradziła mi abym ćwiczyła Kegla zarówno w toalecie (w trakcie siusiania) jak i poza toaletą. Polega to na napinaniu tych mięśni na kilka sekund i na rozluźnianiu. Siedzisz, chodzisz czy też leżysz takie ćwiczenia warto robić.
Cytuj malinkka86 Położne z prenalen określają, że przyszłej mamie może dokuczać wysiłkowe nietrzymanie moczu. Objawia się to "popuszczaniem" moczu np. w trakcie kichania czy kaszlu. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia wysiłkowego nietrzymania moczu należy regularnie ćwiczyć mięśnie dna miednicy czyli tzw. "mięśnie Kegla" - nie tylko w trakcie ciąży!
Miałam podobne problemy, nietrzymanie moczu dopadało mnie zwłaszcza podczas kichania lub gwałtownego kaszlu. Od prawie 2 tyg. wzmacniam mięśnie kegla i są pierwsze efekty.Przy czym ćwiczę prawie przez cały dzień (oczywiście gdy o tym pamiętam). Zaprzyjaźniona położna twierdzi, że takie ćwiczenia powinnam wykonywać nawet po porodzie, bo z wiekiem mięśnie te "flaczeją" i mogą być jeszcze większe problemy.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2019-09-20 07:25 przez kujawianka_z.
To jest bardzo poważny problem, który może pozostać . Wzmacnianie mięśni Kegla powinno wejść nam w nawyk. Gdy chodzimy, stoimy czy też leżymy ściskajmy i rozluźniajmy mięśnie. Takie ćwiczenia możemy wykonywać wszędzie.