- średnie
- powyżej 60 min
- Dodał: malwka7
Składniki:
40 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka
125 g cukru
1 cukier waniliowy
100 g roztopionego masła
1 jajko
szczypta soli
5-6 średnich jabłek pokrojonych w plasterki
cynamon
Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru
50 g zimnego masła
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Drożdże należy wymieszać z łyżeczką cukru i mlekiem (100ml), odstawić na 15 minut i przykryć ściereczką. Pozostałą ilość mleka podgrzać z masłem w rondelku. Pozostałe składniki (mąka, cukier, sół, cukier waniliowy, jajko) mieszamy w misce, powoli dodajemy roztopione masło z mlekiem, a na samym końcu drożdże. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut najlepiej w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto do formy i nakładamy uprażone na patelni z cynamonem jabłka. Z mąki, masła , sukru i soli zagniatamy kruszonkę i posypujemy ją całe ciasto. Ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Smacznego!!!
Głosowanie zostało zakończone.
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
angie1713 | 2014-04-29 16:02:54 | zgłoś naruszenie
Ela30K | 2014-04-30 23:01:44 | zgłoś naruszenie
moonlight5555 | 2014-05-02 09:17:30 | zgłoś naruszenie
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub