Punkty: 1038

odwiedziny: 364      poprzedni | następny

powrót

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

  • średnie
  • powyżej 60 min

Składniki:

1 kg mąki
2 kostki Kasi
2 całe jajka
6 łyżek cukru
12 dag drożdży
1 szklanka mleka
marmolada
cukier puder na lukier

Sposób przygotowania:

Rozpuścić drożdże z łyżką cukru w 0,5 szklanki mleka, poczekać, aż zaczną rosnąć Kasię rozpuścić z cukrem na małym ogniu, a następnie schłodzić do temp. pokojowej.Do mąki wbić jajka, wlać wyrośnięte drożdże, resztę mleka i tłuszcz – dokładnie wyrobić z ciasta uformować kulę i zanurzyć w zimnej wodzie, aż do wypłynięcia po czym ponownie ugnieść ciasto w ten sposób przygotowane ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy następnie kroimy na 8 części , kładziemy na każdą część łyżeczkę marmolady i zawijamy rogalik. Pieczmy w 175 stopniach C około 15 minut (przy włączonej górnej i dolnej grzałce piekarnika), aż staną się rumiane. Gdy ostygną, mieszamy cukier puder i odrobiną wody gorącej i lukrujemy ostudzone rogaliki.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj