Punkty: 579

odwiedziny: 351      poprzedni | następny

powrót

Tort w kształcie motyla

  • średnie
  • powyżej 60 min

Składniki:

6 szt jaja
1,5 szkl. cukier
1,5 szkl. mąka
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżka ocet
2 łyżki olej
brzoskiwinie w puszcze
śmietanfix 3-5 szt
3-5 szt. śmietana 30 %
cukier puder
cukierki do dekoracji
banan

Sposób przygotowania:

BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet odstawić do wyrośnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować do jego rozpuszczenia.Żółtka pomieszać z białkami dodać mąkę i olej i wszystko razem wymieszać. Gotową masę przelać do tortownicy o średniej wielkości i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 50-60 min. DO PRZEKŁADANIA: Pokroić brzoskwinie z puszki na paski. Ubić śmietanę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietanfixy. Gotowe ciasto wyciągnąć odstawić do ostygnięcia, przekroić na pół oraz w zdłuż na 2 części ułożyć pierwszą część na talerzu następnie nałożyć warstwę bitej śmietany na której ułożone są pokrojone brzoskwinie( lub inne owoce). Ułożyć jedną na drugą i całość posmarować wkoło bitą śmietaną na wierzch na środku umiejscowić banana tak aby wyszedł nam motyl. Udekorowac cukierkami lub owocami. GOTOWE SMACZNEGO :)


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj