Punkty: 1021

odwiedziny: 558      poprzedni | następny

powrót

Crostata di Ricotta - tarta z "serem"

  • średnie
  • do 60 min

Składniki:

SKŁADNIKI NA CIASTO:
250g mąki
100g cukru pudru
125g masła
szczypta soli
skórka z jednej cytryny
2 żółtka
2 łyżki zimnego mleka

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
500g serka ricotta
125g śmietany kremówki 30%
2 jajka plus 1 żółtko
80g cukru
otarta skórka z 1 cytryny i z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania:

CROSTATA Masło utrzeć z cukrem pudrem i solą. Dodać mąkę, żółtka i skórkę z cytryny - wyrobić masę rękami lub w malakserze. Gdy będzie miała konsystencje bułki tartej dodać mleko i wyrobić do uzyskania gładkiej konsystencji. Uformować z ciasta kule, oprószyć mąką, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę, aby ciasto się schłodziło. Nie należy ciasta wyrabiać zbyt długo aby po upieczeniu nie miało zwartej i gumiastej konsystencji. NADZIENIE Ricottę połączyć ze śmietanką, cukrem, jajami i żółtkiem. Wsypać skórkę z cytryny i pomarańczy, zamieszać na gładką, jednolitą masę. Przykryć folią i odstawić do schłodzenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ze schłodzonego ciasta oderwać niewielką część, która zostanie wykorzystana do paseczków na nadzieniu. Pozostałe ciasto rozwałkować i rozłożyć na formie pokrytej papierem do pieczenia. Spód ciasta gęsto nakłuć widelcem. Wstawić na 12 minut do rozgrzanego piekarnika. Po tym czasie wyjąć spód ciasta z pieca - ostudzić. Na schłodzonym spodzie ciasta rozprowadzić masę z Ricotty, wygładzić. Rozwałkować odłożony kawałeczek ciasta na cienkie paseczki. Z pasków ułożyć kratkę na wierzchu ciasta, końcówki dokleić do brzegów i zwilżyć wodą. Piec crostatę przez 30-35min , aż przyrumieni się na złoto, a nadzienie nabierze stałej konsystencji.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj