Punkty: 51

odwiedziny: 38      poprzedni | następny

powrót

Francuski tort owocowy.

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Składniki:

Składniki:
• 50 dag ciasta francuskiego, białko
• 4 łyżki cukru
• 40 dag owoców sezonowych
• 1 opakowanie galaretki
• 1 opakowanie żelatyny
• 250ml soku z porzeczki
• Płatki migdałowe
• 500 ml kremówki 36%
• Cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

• Ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj je na cienkie płaty. Z każdego z nich wykrój koło za pomocą tortownicy o średnicy 26cm. płaty przenieś na pokrytą pergaminem blachę. Każdy z nich posmaruj białkiem i posyp łyżką cukru oraz łyżką płatków migdałowych. Wstaw do piekarnika. Piecz w 200 stopniach do zrumienienia (około 15 minut). • Owoce oczyść. 30 dag pokrój na kawałki. Galaretkę rozpuść w soku porzeczkowym, dodaj łyżkę cukru, wymieszaj. 4 łyżki galaretki odłóż, do reszty wmieszaj pokrojone owoce. Odstaw do lekkiego stężenia. • Kremówkę ubij z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Żelatynę rozpuść wg przepisu na opakowaniu i wmieszaj do bitej śmietany. • Na dwóch upieczonych spodach rozsmaruj masę owocową i 2/3 bitej śmietany. Połóż je jeden na drugim, przykryj trzecim płatem. Na wierzchu rozsmaruj resztę bitej śmietany. Tort udekoruj pozostałymi owocami i galaretką.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

  • angie1713 | 2014-07-25 08:49:10 | zgłoś naruszenie

    +3 od Nadii :) https://ebobas.pl/kuchnia/konkursy/owoce& #45;w-akcji/przegladaj/tort-z-mal inami-i-serkiem-mascarpone odkli kam :)

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj