Zapiekanka ziemniaczana z parmezanem i anchois
- łatwe
- do 60 min
- Dodał: cendrusia
Składniki:
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4 fileciki anchois w oleju
1 opakowanie śmietany 12%
duża garść tartego parmezanu lub grana padano
1 szklanka wrzątku
2 listki laurowe
2 łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku
1/2 tartej gałki muszkatołowej
sól i pieprz
oliwa z oliwek extra virgin
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Obieramy i myjemy ziemniaki. Kroimy je w cienkie plastry. Najlepiej skorzystać z robota kuchennego z tarczą do krojenia. W cienkie plastry kroimy też czerwoną cebulę. Całość przekładamy do naczynia, w którym można zarówno gotować jak i piec. Dodajemy starty na tarce czosnek, wrzucamy posiekane fileciki anchois, tymianek, startą gałkę muszkatołową, listki laurowe i przyprawy. Nie przesadzajmy z soleniem. Fileciki anchois są dość słone podobnie jak parmezan. Całość zalewamy dużą szklanką wrzątku i podgrzewamy na kuchni do 10 min. od czasu do czasu mieszając, aby ziemniaki się nie przypaliły. Pod koniec podgrzewania dodajemy śmietanę i parmezan. Wszystko porządnie mieszamy i podgrzewamy przez 3 minuty. Posypujemy z wierzchu tartym parmezanem, skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min. (na czas, w jakim ziemniaki upieką się do miękkości). Smacznego:) Zapiekanka to doskonały pomysł na posiłek jednodaniowy lub dodatek do mięs.
Głosowanie zostało zakończone.
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
AGNEZ | 2014-03-14 21:57:09 | zgłoś naruszenie
matesko | 2014-03-16 09:19:50 | zgłoś naruszenie
AGNEZ | 2014-03-17 16:20:26 | zgłoś naruszenie
Ela30K | 2014-03-17 23:13:31 | zgłoś naruszenie
ANDY03 | 2014-03-18 08:21:50 | zgłoś naruszenie
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub