Punkty: 43

odwiedziny: 42      poprzedni | następny

powrót

Pizza della casa (domowa)

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Składniki:

Ciasto:
1 kg mąki (najlepiej pół na pół chlebowa ze zwykłą np. pełnoziarnistą)
25 dag drożdży świeżych
1 łyżka soli
1 łyżka cukru pudru
600 ml ciepłej wody
oliwa
3 kulki sera mozzarella

Sos:
2 puszki pomidorów krojonych
2 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
przyprawy: sól i pieprz

Składniki na pizzę: co kto lubi (szynka,pieczarki,kukurydza, ananas, tuńczyk, czerwona cebula, oliwki etc. )

Sposób przygotowania:

Należy zacząć od przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy do dużej miski. W oddzielnym naczyniu (może być kubek) rozcieramy drożdże z cukrem, aż zrobią się płynne. Dodajemy do tego odrobinę ciepłej wody i wlewamy do mąki. Dodajemy stopniowo pozostałą mąkę i rozpoczynamy wyrabianie ciasta. Wyrabiamy je aż będzie elastyczne i nie będzie się kleić. Wyrobioną kulę ciasta odkładamy do miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 40 minut, aż porządnie urośnie. Przechodzimy do przygotowania sosu. Na patelni lub w rondlu podgrzewamy nieco oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią starty na tarce czosnek oraz posiekaną bazylię. Czuwamy, żeby czosnek się nie spalił. Wkładamy pomidory z puszki i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy aż sos odparuje wodę i zgęstnieje, ok. 15 min. Odstawiamy do ostygnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przystępujemy do formowania pizzy. Dzielimy je na placki. Z 1 kilograma mąki wychodzi ok. 4 blachy pizzy. Wałkujemy placki w format prostokąta o grubości ok. 0,5 cm. Bierzemy blachę do pieczenia - całą z piekarnika, i wykładamy ją folią aluminiową. Smarujemy oliwą, podsypujemy mąką i układamy na niej placek. Najlepiej jest odstawić go na bok przed nałożeniem sosu, żeby odpoczął po wałkowaniu. Na gotowy placek nakładamy sos, układamy ulubione dodatki (najlepsza pizza to minimum składników) i rozkładamy mozzarellę. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na dolne kratki. Pizza jest gotowa, kiedy jej spód się zrumieni. Trwa to zwykle ok. 15 - 20 min. Smacznego!


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

  • matesko | 2014-03-13 20:14:58 | zgłoś naruszenie

    6 zapraszam https://ebobas.pl/konkursy/zoba cz_zdjecie/39439
  • AGNEZ | 2014-03-14 21:55:48 | zgłoś naruszenie

    10+3 prosimy o głosy https://ebobas.pl/konkursy/zobacz_zdjecie/396 47
  • halina2159 | 2014-03-15 10:14:21 | zgłoś naruszenie

    +3 :)i prosimy o głosiki u nas https://ebobas.pl/kuchnia/konkursy/fiku-m iku-w-piekarniku/przegladaj/buleczka& #45;z-niespodzianka dziękujemy :)
  • halina2159 | 2014-03-16 10:15:38 | zgłoś naruszenie

    +3 :)i prosimy o głosiki u nas https://ebobas.pl/kuchnia/konkursy/fiku-m iku-w-piekarniku/przegladaj/buleczka& #45;z-niespodzianka dziękujemy :)
  • AGNEZ | 2014-03-17 16:19:39 | zgłoś naruszenie

    25+3 prosimy o glos https://ebobas.pl/konkursy/zobacz_zdjecie/396 47/sort:rating
  • Ela30K | 2014-03-17 23:12:43 | zgłoś naruszenie

    +3 https://ebobas.pl/kuchnia/konkursy/fiku-m iku-w-piekarniku/przegladaj/pstrag 5;zapiekany-z-pieczarkami-i-p omidorami https://ebobas.pl/konkursy/zobacz_ zdjecie/39437
  • ANDY03 | 2014-03-18 08:20:43 | zgłoś naruszenie

    31+3 Głosik oddany. Proszę o rewanż. Z góry dziękuję. Będę głosować codziennie po oddaniu głosu przez Państwa. https://ebobas.pl/konkursy/zobacz _zdjecie/39647
  • Ela30K | 2014-04-01 22:46:54 | zgłoś naruszenie

    +3 https://ebobas.pl/kuchnia/konkursy/fiku-m iku-w-piekarniku/przegladaj/pstrag 5;zapiekany-z-pieczarkami-i-p omidorami https://ebobas.pl/konkursy/zobac z_zdjecie/40160

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj