Słyszałam, że jest możliwość korzystania z indywidualnych spotkań z położną w okresie ciąży. Czy korzystałyście lub korzystacie z tej formy edukacji przedporodowej?
Na stronie szkoły prenalen znalazłam, że "od 21 do 31 tygodnia ciąży raz w tygodniu, a po 32 tygodniu ciąży do porodu – dwa razy w tygodniu, każda przyszła mama może skorzystać z bezpłatnych spotkań edukacyjnych z położną. Warunkiem uczestnictwa w takich spotkaniach jest wypełnienie deklaracji wyboru położnej podstawowej opieki zdrowotnej (POZ)"
W pierwszej ciąży korzystałam z takich spotkań i stwierdzam że są bardzo potrzebne. Oczywiście byłam wtedy zielona w każdej dziedzinie związanej z ciążą, porodem i narodzinami. Dzięki mojej położnej świat zaczął nabierać odpowiednich barw i kształtów. Natomiast teraz oglądam tylko filmiki w internetowych szkołach rodzenia, dla przypomnienia co niektórych czynności.
Polecam, szczególnie kobietom które po raz pierwszy zostaną mamami. Na zajęciach w szkole rodzenia nie zawsze jest możliwość zadania pytania i uzyskanie na nie satysfakcjonującej odpowiedzi. Natomiast przy spotkaniach indywidualnych jest czas na pytania, powtórki i ćwiczenia.