Oczywiście, że możesz jeść jajka, ale proponuję te ekologiczne ze wsi a nie fermowe. A jeść też możesz dużo bo to samo zdrowie, ale nie zalecane jest w ciąży spożywanie jaj na surowo. Tak też kogel-mogel z miodem lub kakao musisz zostawić na później.
Jakie jaja w ciąży? Odpowiedź znalazłam na prenalen :
- jaja należy poddać obróbce termicznej, jeśli używamy jaj do ciasta przed rozbiciem skorupki warto jajko sparzyć wrzątkiem - zmniejszy to ryzyko zakażenia salmonellą,
- najlepsze jaja to te z oznaczeniem 0 i 1. Ze względu na sposób karmienia kur takie jaja zawierają najwięcej substancji odżywczych.
- jaja najlepiej kupować z pewnego źródła i przechowywać w chłodnym miejscu.
- unikamy jedzenia surowych jaj - także w domowym majonezie czy też kremach do ciast.
- jajka są pełne substancji odżywczych, dlatego zaleca się spożywanie przynajmniej 3-4 jaj tygodniowo.
W mojej diecie nie ma miejsca na jajka, chociaż przed ciążą bardzo je lubiłam. Teraz co toleruję to przetwory mleczne z naciskiem na jogurt naturalny i pieczywo zrobione przeze mnie na zakwasie, bez chemii ale z dodatkiem ziaren. Menu uzupełniam owocami (przede wszystkim jabłka) i warzywami (przede wszystkim marchew). Myślę, że za kilka tyg. rozszerzę swoją dietę i normalne posiłki pojawią się na moim stole.
Gdzieś czytałam, że jajka powinno spożywać się gotowane na miękko aby nie zniszczyć wartości pokarmowych. Przy gotowaniu na twardo lub smażeniu następuje utrata witamin.
Po rozmowie z położną mogę powiedzieć, że spokojnie można zjadać 6-10 szt jaj na tydzień. Oczywiście najlepiej byłoby aby były one od "szczęśliwych" kur. Zdrowych i spokojnych świąt Wielkiejnocy życzę .