Wiesz co, akurat mogę coś podpowiedzieć bo siedzę w tym temacie (zawodowo jestem dietetykiem klinicznym i zajmuję się poradnictwem żywieniowym dla par planujących dziecko). Masa ciała ma duże znaczenie - zarówno niedowaga jak i nadwaga/otyłość utrudnia starania...

Wynika to z tego, że tkanka tłuszczowa jako miejsce produkcji hormonów może zaburzać gospodarkę hormonalną. Poza tym jest ona źródłem związków przyczyniających się do powstania stanu zapalnego co również nie sprzyja płodności. Myślę, że warto byłoby zadbać o unormowanie masy ciała poprzez odpowiednią dietę (która będzie ukierunkowana na redukcję oraz będzie zawierała propłodnościowe składniki) oraz regularną aktywność fizyczną (minimum 150 minut tygodniowa - forma aktywności do wyboru, to co lubisz). Jakbyś miała jakieś pytania to zapraszam do kontaktu plus na Facebooku prowadzę grupę dla osób starających się o dziecko, gdzie zamieszczam informacje apropo diety płodności. Może coś się przyda
Jestem dietetykiem klinicznym specjalizującym się w żywieniu osób planujących dziecko oraz kobiet w ciąży. W pracy z pacjentem stawiam na proste i skuteczne rozwiązania oraz wzrost świadomości poprzez edukację! Znajdziesz mnie na
[link widoczny po zalogowaniu]