Punkty: 79

odwiedziny: 119      następny

powrót

sernik

  • średnie
  • powyżej 60 min

Składniki:

Ciasto :
30dkg mąki
10dkg cukru pudru
1 jajko + 2 żółtka
1 łyżka smalcu lub masła
10dkg margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3łyżki śmietany kwaśnej i gęstej

Masa serowa: 1kg sera, 7jaj, ¾ szkl. cukru, ¾ margaryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, rodzynki sparzone i odsączone opruszone mąką.

Sposób przygotowania:

Ciasto : 30dkg mąki 10dkg cukru pudru 1 jajko + 2 żółtka 1 łyżka smalcu lub masła 10dkg margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3łyżki śmietany kwaśnej i gęstej Z tych składników zagnieść tradycyjne kruche ciasto. Włożyć na 2-3 godz do zamrażarki lub na noc. 2/3 zetrzeć na oczkach jarzynowych dużych na spód brytfanki a pozostałą część na wierzch na ser. Masa serowa: 1kg sera, 7jaj, ¾ szkl. cukru, ¾ margaryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, rodzynki sparzone i odsączone opruszone mąką. Ucieramy ser, żółtka, margarynę mąkę i budyń aż połączą się składniki w jednolitą masę, na koniec połączyć z ubitymi na sztywno białkami i delikatnie wymieszać a na koniec dodać rodzynki i wylać na ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku około 45min w temp.170 stopni. Oczywiście piekarnik wcześniej nagrzać.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj