Punkty: 1109

odwiedziny: 679      poprzedni | następny

powrót

Tort z Mikołajem

  • średnie
  • powyżej 60 min

Składniki:

Biszkopt
8 jaj
40 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag. mąki pszennej
15 dag mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy

Masa
Śmietana kremówka 30%
2 śmietan-fixy
Budyń śmietankowy
3/4 l mleka
kostka masła

Polewa czekoladowa
6 dag masła
2 łyżki śmietany
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
łyżeczka żelatyny
.
Mikołaj z masy cukrowej
30 dag cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
35ml wody
50 g glukozy
barwniki spożywcze


Sposób przygotowania:

Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę .Dodajemy cukier ,potem żółtka i mąka pszenna z proszkiem do pieczenia i mąka ziemniaczana .Mieszamy i przelewamy do okrągłej formy. Piec 40 min Masa: Śmietanę kremówkę ubijamy z śmietan -fixem Ugotować budyń na mleku i przestudzić .Masło ucieramy z przestudzonym budyniem i dodajemy ubitą śmietanę. Polewa Żelatynę zalać małą ilością wody Resztę składników zagotować Gdy żelatyna stężała podgrzać ją i rozpuszczoną dodać do reszty składników Masa cukrowa : Żelatynę zalać wodą Gdy stężeje rozpuścić ją w kąpieli wodnej Do rozpuszczonej żelatyny dodać glukozę i mieszać Trzeba uważać aby się to nie zagotowało Tak powstałą masę wymieszać z cukrem pudrem Podzielić na kilka części i dodawać barwniki Uformować postać Mikołaja .


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj