- średnie
- powyżej 60 min
- Dodał: ola_kaczka
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g kostki margaryny do pieczenia
100 g cukru pudru
1 jajko
Przełożenie:
słoik dżemu z czarnej porzeczki
Kajmak:
1 szklanka mleka 3,2%
10 łyżek cukru
60 g kostki margaryny do pieczenia
lub gotowa masa kajmakowa
Do dekoracji:
wiórki kokosowe
migdały
kolorowe lentilki
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę przesiewam razem z cukrem pudrem do miski, dodaję schłodzoną i pokrojoną na małe kawałeczki KASIĘ, wbijam jajko. Całość zagniatam na jedolite ciasto, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie dzielę ciasto na pół. Każdą część rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką, na grubość kilku milimetrów. Z ciasta wykrawam kształt jajka, nakłuwam widelcem. Z resztek roluję cienkie wałeczki, ozdabiam nimi brzegi ciasta. Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190*C i piekę ok. 15 - 20 minut do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawiam do ostudzenia. Ostudzone placki przekładam dżemem Kajmak: Mleko gotuję z cukrem na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia. Na koniec dodaję 60 g Kasi, mieszam do połączenia. Gorący kajmak wykładam na wierzch ciasta, rozprowadzam łyżką. Wierzch dekoruję wiórkami kokosowymi, suszonymi morelami, posypką czekoladową oraz kolorowymi lentilkami. Ciasto najlepsze jest po 1 - 2 dniach od przygotowania.
Głosowanie zostało zakończone.
Dom babci i dziadka to miejsce, gdzie czas płynie wolniej, a wspomnienia przybierają...
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Komentarze
gos | 2014-04-20 17:44:40 | zgłoś naruszenie
18082010 | 2014-04-21 18:42:50 | zgłoś naruszenie
gos | 2014-04-22 18:10:44 | zgłoś naruszenie
angie1713 | 2014-04-30 07:43:10 | zgłoś naruszenie
moonlight5555 | 2014-05-02 09:22:15 | zgłoś naruszenie
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub