Punkty: 93

odwiedziny: 81      poprzedni | następny

powrót

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z BOCZKIEM I SEREM

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Składniki:

• 1 kg ziemniaków
• 1 cebula
• 20 dag wędzonego boczku
• 15 dag żółtego sera
• Olej, sól, pieprz, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki oczyść, wyszoruj, opłucz, przekrój wzdłuż na pół, zalej posolonym wrzątkiem i gotuj 15 minut, odcedź. Boczek pokrój na małe kawałki, lekko przesmaż, zdejmij z patelni, wlej łyżkę oleju, rozgrzej, wrzuć obraną i pokrojoną w talarki cebulę, zeszklij, wymieszaj z podsmażonym boczkiem. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, ułóż ugotowane połówki ziemniaków, oprósz solą i pieprzem, na wierzch wyłóż podsmażoną cebulę z boczkiem i posyp startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 1800C na około 30 minut. Gotowe danie posyp posiekana natką. Podawaj z surówkami.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj