powrót do bloga

rss wpisy: 198 komentarze: 117

W obliczu miłości

Czyli o 28-latce, która w jednej osobie jest podwójną mamą, żoną, gospodynią domową, córką, przyjaciółką, a co najważniejsze po prostu kobietą.

Utworzono: 2013-10-15

3bit czyli ciasto dla leniuchów

Odkąd dzieci poszły do przedszkola sama nie wiem co ze sobą zrobić. Najpierw całe 5 godzin wałęsałam się po domu, później zabrałam się za sprzątanie, a gdy w końcu z moich podłóg można było jeść stwierdziłam, że trzeba zająć się czymś innym.

I tak, pani Kasia, gospodyni za 5 groszy, zabrała się za pieczenie. Zawsze miałam do tego lewe ręce, ale teraz mam na to czas i podwójne chęci i nie ukrywam zaczyna mi to wychodzić. Jednak coś w tym jest, że trening czyni mistrza.

Na początek wzięłam pod lupę coś co nie ma prawa się nie udać. 

Dostałam przepis od swojej Chrzestnej i na prawdę jest przepyszny, a co najważniejsze NIE WYMAGA PIECZENIA ;)

Potrzebne składniki:

*6 małych opakowań petitków lub 1-2 duże

* masa krówkowa 500 ml

* masa karpatkowa ( 1 budyń śmietankowy i 1,5 szklanki mleka, ½ szklanki cukru, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej i 1 płaska łyżka mąki pszennej ) - dla leni można kupić w sklepie gotową masę;)

* 1 margaryna lub masło

* ½ litra śmietany kremówki 36 %

* 2 opakowania śmietan fixu

* gorzka czekolada

I zabieramy się za robienie:

Prostokątną blachę wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy jedną warstwę herbatników, na ciasteczkach rozsmarowujemy masę krówkową. Na masie układamy drugą warstwę herbatników.

Przygotowujemy masę karpatkową: proszek budyniowy mieszamy z mąkami i mieszamy z około 0,5 szklanki zimnego mleka. ZGotujemy resztę mleka i jak będzie się już prawie gotować dodajemy cukier. Następnie wlawamy rozmieszany proszek budyniowy i gotujemy mieszając. Masa musi przestygnąć, by nadawała się do użytku. Ucieramy margarynę/masło i dodajemy po 1 łyżce budyniu cały czas ucierając. Gotową masę karpatkową wykładamy na herbatniki. Przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek. Ubijamy śmietanę a pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy (nie dodajemy cukru). Ubitą śmietanę wykładamy na ostatnią warstwę herbatników. Posypujemy utartą gorzką czekoladą. Schłodzamy.

 

Już jako doświadczona "kucharka" wiem, że warto zacząć od masy karpatkowej. Będzie ona sobie schładzała, a my będziemy mieć czas na zabawę z dziećmi :)

Efekt? Rewelacyjny. Przepyszne ciastko, które w błyskawicznym tempie znikało z talerza. A Lenka widząc co się dzieje zabarała kilka kawałków i schowała pod poduszkę, żeby było na później :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3Bit

Komentarze

  • kasiatarka | 15-10-2013 19:21:44 | zgłoś naruszenie

    Super !!!!!!
    Też takie zrobię ......"I tak, pani Kasia, gospodyni za 5 groszy" ....................................:D
  • 03madziula07 | 15-10-2013 21:03:47 | zgłoś naruszenie

    Oj tak pyszne ciacho:) Kiedys wygrzebalam przepis i zrobilam nawet dnia nie wytrzymalo u nas:) Polecam naprawde pyszotka:)
  • 15-10-2013 22:00:15 | zgłoś naruszenie

    U nas przepis też się sprawdził nie raz :D Córcia z mężem je uwielbiają, nawet teściowej posmakowało ;)
  • RudeZuo | 16-10-2013 09:30:46 | zgłoś naruszenie

    Chyba perfekcyjna pani domu :) A przepis w sam raz dla mnie :)

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Szczęśliwa i spełniona mama i żona, kobieta o wielu zainteresowaniach, uwielbiająca ludzi..
Czerwiec 2018
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj