powrót do bloga

rss wpisy: 14 komentarze: 0

Dziewczyny rządzą

Córka i ja, duet zgrany, choć nie idealny. Ale idealni są nudni ;)

Utworzono: 2014-02-17

Bułeczki drożdzowe

Poszukuję przepisów, które urozmaiciłyby trochę nasze śniadania i kolacje. Koleżanka podzieliła się ze mną przepisem na drożdzowe bułeczki, które szybko stały się naszymi ulubionymi. Przepis jest banalnie prosty, choć, jak to przy drożdzowym bywa, trzeba czekać, czekać i czekać... Ale uwierzcie, warto :)

Składniki na 12 sztuk

1/2kg mąki, po pół szklanki wody i mleka, 7g drożdzy instant, 2 łyżki oliwy, łyżeczka soli, ulubione zioła.

Wszystkie składniki ciasta wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, ja wstawiam do piekarnika nagrzanego do 30 stopni. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków, napełnić farszem i zlepić dokładnie. Układać zlepioną częścią do dołu. Odstawić na 15-30 minut, posmarować rozkłóconym jajkiem i piec 20 minut w 190 stopniach.

Farszem mogą być np pieczarki z cebulą- na tę ilośc ciasta biorę 1/2kg pieczarek i 1 cebulę, przesmażonych na patelni. Robiłam je też z mieszanką warzyw chińskich Hortexu i po wcześniejszym przesmażeniu też świetnie smakują.

bułki

Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Sierpień 2017
PN WT ŚR CZ PT SO ND
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Najmilsza rzecz w czasie tych wakacji to:



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj