Utworzono: 2014-02-17
Bułeczki drożdzowe
Poszukuję przepisów, które urozmaiciłyby trochę nasze śniadania i kolacje. Koleżanka podzieliła się ze mną przepisem na drożdzowe bułeczki, które szybko stały się naszymi ulubionymi. Przepis jest banalnie prosty, choć, jak to przy drożdzowym bywa, trzeba czekać, czekać i czekać... Ale uwierzcie, warto :)
Składniki na 12 sztuk
1/2kg mąki, po pół szklanki wody i mleka, 7g drożdzy instant, 2 łyżki oliwy, łyżeczka soli, ulubione zioła.
Wszystkie składniki ciasta wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, ja wstawiam do piekarnika nagrzanego do 30 stopni. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków, napełnić farszem i zlepić dokładnie. Układać zlepioną częścią do dołu. Odstawić na 15-30 minut, posmarować rozkłóconym jajkiem i piec 20 minut w 190 stopniach.
Farszem mogą być np pieczarki z cebulą- na tę ilośc ciasta biorę 1/2kg pieczarek i 1 cebulę, przesmażonych na patelni. Robiłam je też z mieszanką warzyw chińskich Hortexu i po wcześniejszym przesmażeniu też świetnie smakują.
bułki
Listopad 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | ||||
04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj
Ulubione spodnie dzieci? Wiadomo, że dresy! Dzieci mają tu upodobania zbieżne z...
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.