powrót do bloga

rss wpisy: 7 komentarze: 4

wypieki :)

w gotowaniu lepszy jest mój mąż ale w pieczeniu i robieniu deserów tortów i innych słodkości nie mam w domu sobie równych :) przepisy mam proste i łatwe ale za to smaczne i ciekawe:)smacznego życzę :)

Utworzono: 2015-03-19

makowe ślimaczki

może wyglądem jeszcze nie przypominają ślimaczków bo są za bardzo spłaszczone ale natepnym razem będę wiedziała jak je bardziej udoskonalić by takie okrągłe wyszły :) uwielbiam piec ciasta ciasteczka i takie tam :) to przyjemność jest kiedy widzisz jak ciasto ładnie rośnie nabiera odpowiednich kształtów a jeszcze przyjemniej kiedy znika w oka mgnieniu a z ust domowników słychać tylko odgłosy zachwytu i podziękowania. A te ślimaczki to szybka i prosta sprawa podaję przepis: Składniki: - gotowa masa makowa (mnie było około 1/4 puszki 850g) - 2 łyżki masła lub margaryny - 1 szklanka mleka - 25 g świeżych drożdży - 3 łyżki cukru - 500g mąki - szczypta soli - jajko - rodzynki (duża garść) - orzechy włoskie (duża garść bez łupinek) Masło stopiłam, dodałam mleko i lekko podgrzałam. Dodałam drożdże, rozpuściłam. Do miski wsypałam mąkę, cukier, szczyptę soli i dolałam podgrzaną wcześniej mieszankę z masła, mleka i drożdży. Wyrobiłam mocno ciasto, aż nie stało się gładkie. Ciasto przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce na około pół godziny (można trzymać dłużej, do 1,5 godziny, jednak u mnie było to zbędne, bo ciasto stało obok kominka). Kiedy ciasto wyrośnie, ugniotłam je jeszcze raz aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Rozwałkowałam ciasto na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30x50. Posmarowałam ciasto masą makową, zostawiając trochę na brzegach wolnego miejsca. Posypałam całość rodzynkami i orzechami. Ciasto zwinęłam jak roladę, następnie ciasto kroiłam w poprzek pod ukosem na około 2-3 cm. Posmarowałam każdy ślimaczek roztrzepanym jajkiem. Piekłam na papierze do pieczenia, w 195 stopniach przez około 15 minut (piekarnik musi być nagrzany). Voila! są naprawdę pyszne-ja masę makową dodaję gotową ale z bakaliami już i miodem więc nie musze osobno wkładać rodzynek i orzechów. I moim zdaniem mleka trzeba ciut mniej tak stopniowo do mąki dolewać by za rzadkie ciasto nie było :) ale są pyszne i szybkie w wykonaniu... smacznego

undefined

Komentarze

  • md28 | 19-03-2015 10:13:48 | zgłoś naruszenie

    Pyszotki sama bym takiego slimaczka zjadla:)))
  • lezka9 | 19-03-2015 10:22:19 | zgłoś naruszenie

    zapomniałam napisać jeszcze że odradzam smarowanie jajkiem na wierzchu bo ta pierwsza warstwa taka twarda się potem robi :) ja tam jeszcze lukrem na wierzch smaruję jak mam czas :)

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

jestem szczęśliwa :)
Lipiec 2017
PN WT ŚR CZ PT SO ND
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Czy szczepienia dzieci powinny być obowiązkowe?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj