powrót

rozmiar czcionki

|

2010-10-04

Niezdrowa nadwaga

Na placach zabaw obserwuję maleńkie, pyzate dzieci. Nianie, babcie, mamy karmią je podczas zabawy słodkimi przekąskami, choć one wcale się o to nie upominają. Do picia dają im słodki sok. Jeśli dziecko od małego jest tak odżywiane, z pewnością w przyszłości będzie miało problemy z nadwagą i zdrowiem.

Ja postanowiłam karmić swoją córkę zdrowymi produktami.

Minimum słodyczy

Mięso kupuję tylko w sprawdzonych źródłach, a warzywa i owoce na bazarze lub dostaję od rodziców z działki. Latem robię przetwory na zimę np. dżemy czy soki. Mrożę też owoce, które poza sezonem wykorzystuję np. do kompotów. Owoce w końcu to podstawa racjonalnego odżywiania. Najbardziej dbam o to, by Isia nie jadła słodyczy. Czasem zdarza się, że dostaje kawałek czekolady, ale tylko wtedy, gdy inni też ją jedzą, np. podczas uroczystości lub spotkania z dziećmi.

Odkąd Isia skończyła roczek, dziadkowie od czasu do czasu próbowali ją częstować słodyczami. Protestowałam i tłumaczyłam im, że dziecko nie potrzebuje tego typu przekąsek. I udało się. Dziś moja ponad dwuipółletnia córka nie upomina się o słodycze. O wiele większą przyjemność sprawia jej zjedzenie jabłka niż np. ciastka, które często zostawia tylko nadgryzione.

Wyrabianie zdrowych nawyków

W ogóle nie podaję córce smażonych mięs i ryb. Piekę je w piekarniku, np. w naczyniu żaroodpornym lub w folii albo gotuję na parze. Gdy Isia miała siedem miesięcy i ząbkowała, dawałam jej surową marchewkę, którą używała do pocierania obolałych dziąseł. Po pojawieniu się górnych i dolnych ząbków na przodzie, czyli około ósmego miesiąca, Isia jadła samodzielnie surowe tarte jabłka i warzywa. Dziś moja córka nie wyobraża sobie obiadu bez surówki. To o nią najczęściej się upomina.

Bardzo też dbam, aby posiłki były o stałej porze. Rano Isia dostaje kaszkę, na drugie śniadanie zwykle twarożek, kanapkę lub jogurt i owoce. Obiad je zawsze dwudaniowy. Mała lubi wszystkie zupy, byle tylko pływały w niej spore kawałki warzyw. Na podwieczorek zwykle jada orzechy, czasem kawałek domowego ciasta drożdżowego i owoce lub warzywa. Na kolację kanapki i sałatki. Teraz próbuję oduczyć ją jedzenia słodzonych jogurtów owocowych. Mam nadzieję, że polubi naturalny.

Młodsza a grubsza

Z niepokojem patrzę na dwuletnią córkę znajomej. Karmiona frytkami, pizzą i mnóstwem słodyczy, mimo że o osiem miesięcy młodsza od Isi, jest dwa razy grubsza od niej i zjada dużo więcej. Jej matka jest zachwycona gdy widzi jak mała radzi sobie z twardą gumą rozpuszczalną, ciesząc się, że ma mocne zęby. Choć ostatnio żaliła się, że jej córka ma stale wysypkę na ciele. Ja się zastanawiam czy to nie od konserwantów? Choć znajoma uważa, że to mleko uczula jej córkę.

Często słyszę od znajomej, że jestem bezduszna, bo zabraniam Isi jeść batonika. Nauczyłam się odpierać te ataki. Na razie to ja decyduję o tym, co je moje dziecko, mówię. Ale tak naprawdę, to moje dziecko lubi, to co je. Bo od małego było zdrowo karmione i ma tak ukształtowany smak.

***

Wzorcowy program żywieniowy dla przedszkolaka opracowany przez dietetyka:

Dzień I
Po przebudzeniu: woda mineralna (może być gazowana) z sokiem z cytryny śniadanie: 4 łyżki płatków śniadaniowych czekoladowych z 6 winogronami i 150 g jogurtu naturalnego, herbata
drugie śniadanie: pół bułki grahamki z masłem, sałatą i plasterkiem sera żółtego, pomidor
obiad: kotlet z indyka, 2 ziemniaki z wody, surówka z marchewki i jabłka podwieczorek: banan, szklanka kakao na mleku
kolacja: grzanka razowa z sałatą i wędliną, kilka plasterków ogórka zielonego, szklanka soku ze świeżych cytrusów

Dzień II
Po przebudzeniu:
woda mineralna (może być gazowana) z sokiem z cytryny śniadanie: koktajl bananowy, herbata
drugie śniadanie: pół bułki pełnoziarnistej z masłem, sałatą, chudą wędliną i ogórkiem zielonym
obiad: zupa pomidorowa z ryżem, mała kiść winogron (150g)
podwieczorek: budyń waniliowy z sokiem malinowym
kolacja: 2 plastry szynki parmeńskiej z 200 g pokrojonego melona z łyżeczką oliwy i soku z cytryny, grzanka z żółtym serem, herbata zielona

Dzień III
Po przebudzeniu: woda mineralna z sokiem z cytryny
śniadanie: twaróg jabłkowo- cynamonowy (serek naturalny, 1 łyżeczka miodu i soku z cytryny, szczypta cynamonu, 1 łyżeczka otrąb, wkrojone jabłko)
drugie śniadanie: kanapka z razowego pieczywa z polędwicą i warzywami, soczek marchewkowy
obiad: makaron z łososiem (50g makaronu wstążki, 100g filetu z łososia, 30g mozzarelli, łyżeczka oliwy z oliwek, 1 mały pomidor, kilka liści bazylii pokrojonych w paseczki, biały pieprz. Makaron ugotować, odsączyć, dodać pokrojonego w kostkę łososia, mozzarellę, pomidor i bazylię. Doprawić całość solą i pieprzem. Wymieszać, polać 2 łyżkami jogurtu naturalnego i zapiec w rozgrzanym piekarniku ok. 5 min), szklanka soku ze świeżych cytrusów
podwieczorek: garść ulubionych suszonych owoców, kawa zbożowa z mlekiem kolacja: sałatka z kiełkami (2 liście sałaty, pokrojony pomidor, pół pokrojonej papryki, garść kiełków, pokrojony plaster sera żółtego. Składniki polać 3 łyżkami jogurtu naturalnego i sokiem z cytryny, posypać łyżką otrąb), pół kajzerki z masłem i plasterkiem szynki, herbata z cytryną

Dzień IV
Po przebudzeniu: woda mineralna z sokiem z cytryny
śniadanie: jajo na miękko/twardo/inne ulubione, kanapka z masłem, sałatą i wędliną, pomidor, herbata z sokiem malinowym
drugie śniadanie: kanapka z twarożkiem, szklanka soku warzywno-owocowego obiad: naleśniki z owocami, owocowa herbata
podwieczorek: serek homogenizowany
kolacja: plaster chudej wędliny, pół kajzerki z masłem i plastrami pomidora, herbata

Dzień V
Po przebudzeniu: woda mineralna z sokiem z cytryny
śniadanie: 4 łyżki płatków śniadaniowych, pół banana, 150 g jogurtu naturalnego, herbata
drugie śniadanie: mała bułka wieloziarnista z sałatą, pomidorem i chudą wędliną obiad: ryba pieczona z jabłkiem z trzema łyżkami ryżu na sypko, szklanka kompotu (1 porcję ryby - 100g - moczyć w mleku około godziny, następnie położyć na niej pokrojone w ósemki jabłko. Skropić łyżeczką oliwy z oliwek, zawinąć w folię i piec w piekarniku około 25 minut. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką) podwieczorek: soczek z czarnej porzeczki (0,33l), garść orzechów
kolacja: smoothie z truskawkami i melonem (1/4 dojrzałego melona miodowego), pół szklanki truskawek (mrożonych) i pół małego kubka jogurtu naturalnego zmiksować na gładką masę. Przed podaniem posypać otrębami pszennymi), ziołowa herbata

Dzień VI
Po przebudzeniu: woda mineralna z sokiem z cytryny
śniadanie: 1 kromka pieczywa wieloziarnistego z masłem, sałatą i plastrami pomidora, parówka cielęca na gorąco, sok owocowy
drugie śniadanie: batonik musli z czekoladą, woda mineralna
obiad: krupnik, 2 mandarynki
podwieczorek: galaretka owocowa z owocem sezonowym i bitą śmietaną
kolacja: sałatka z makaronem i szynką drobiową (3 łyżki gotowanego makaronu wstążki, 30 g szynki drobiowej, 1 mały pomidor, 1/2 małej papryki, 4 łyżki bulionu, 1 łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, łyżeczka natki pietruszki, sól, pieprz. Paprykę i pomidor pokroić w kawałki, szynkę w paski, połączyć z ugotowanym makaronem, doprawić do smaku), herbata z cytryną

Dzień VII
Po przebudzeniu: woda mineralna z sokiem z cytryny
śniadanie: jajo na miękko /twardo/inne ulubione, rogal z masłem, sałatka wykwintna (kilka liści sałaty porwać na kawałki, dodać 1 rozdrobnioną mandarynkę, 1 łyżkę kefiru, sok z cytryny, ewentualnie cukier, sól do smaku), kawa zbożowa
drugie śniadanie: jogurt z musli i owocami, herbata
obiad: gołąbki w sosie pomidorowym, owocowa herbata
podwieczorek: kisiel owocowy ze startym jabłkiem
kolacja: mała bułka ze słonecznikiem z białym serem i pomidorem, herbata z sokiem malinowym

Zdjęcia do pobrania

nadwaga.jpg
24 KB

powrót